Šaron odmítl, že je zeď nezákonná

  • 341
Izraelský premiér Ariel Šaron odmítl verdikt Mezinárodního soudu OSN v Haagu. Ten v pátek označil zeď, kterou staví Izrael na západním břehu Jordánu, za ilegální. "Je to jednostranné a politicky motivované rozhodnutí," prohlásil Šaron a nařídil ve stavbě pokračovat.

INFOGRAFIKA:
Bariéra mezi Izraelem a palestinským územím

Tribunál OSN v pátek rozhodl, že izraelská bariéra na palestinském západním břehu Jordánu odporuje mezinárodnímu právu. "Konstrukce zdi a režim, který k ní náleží, jsou porušením mezinárodního práva," prohlásil soud v nizozemském Haagu. - více zde

Izraelský premiér se k rozhodnutí soudu poprvé veřejně vyjádřil až v neděli.

"Chci zdůraznit, že Izrael naprosto odmítá verdikt Mezinárodního soudního dvora v Haagu. Rozhodnutí zcela ignoruje důvod stavby, tedy palestinský terorismus," řekl Šaron.

Prohlásil to nedlouho po atentátu palestinských extremistů v Tel Avivu, kde zahynula jedna žena a 20 lidí bylo zraněno. Bomba vybuchla na kraji silnice ve chvíli, kdy nedaleko zastavil autobus.

"Vražedný čin z dnešního rána je prvním, který lze připsat rozhodnutí soudu v Haagu," prohlásil Šaron.

Na jeho slova zareagoval i generální tajemník OSN Kofi Annan. "Myslím, že rozhodnutí soudu je jasné. Je třeba, aby Izrael postupoval v souladu s mezinárodním právem," řekl Annan v thajské metropoli Bangkoku, kde je na mezinárodní konferenci o AIDS.

"Izrael má právo a povinnost chránit své občany. Jako okupační mocnost má ale odpovědnost i za blaho Palestinců," dodal.

I přes mezinárodní kritiku o pár hodin později izraelský premiér nařídil pokračovat ve stavbě zdi. O pokračování stavby informoval po nedělním zasedání vlády.

Zopakoval také postoj kabinetu, podle něhož je výstavba oprávněná, protože zajišťuje větší bezpečnost obyvatelům Izraele. Vyzval mezinárodní veřejnost, aby se proti verdiktu soudu OSN postavila.

Izrael tvrdí, že bariéru potřebuje k ochraně proti palestinským útokům. Stavba však výrazně zhoršuje životní podmínky tisíců Palestinců.

Letecký pohled na zeď, kterou Izrael staví na západním břehu řeky Jordán. Plot má chránit židovské osadníky před palestinským násilím. (9. července 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video