Nicolas Sarkozy s Carlou Bruniovou

Nicolas Sarkozy s Carlou Bruniovou | foto: Profimedia.cz

Sarkozy nařídil svým ministrům, ať tráví dovolenou ve Francii

  • 8
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy nakázal členům kabinetu, aby při výběru své dovolené preferovali Francii. Dopálil ho skandál premiéra a šéfky diplomacie, kteří si nechali své dovolené v zahraničí platit od autoritářských vládců Egypta a Tuniska.

Když francouzský prezident mířil na jednání kabinetu, nečekal ho na titulních stranách francouzských deníků příjemný pohled. Okupovala je většinou ministryně zahraničí Michele Alliotová-Marieová a premiér Francois Fillon. Oba je tam dostal skandál podobného ražení.

Francouzský premiér Francois Fillon (4. června 2009)

Fillon přiznal, že jeho vánoční rodinnou dovolenou částečně platila tamní vláda. Šéfka diplomacie zase koncem roku na dovolené v Tunisku použila k soukromým cestám letoun a vilu tuniského podnikatele Azíze Milída, který patřil ke klanu uprchlého prezidenta Zína Abidína bin Alího.

Rozlícený prezident udělal za pár minut podobným avantýrám přítrž. "Od teď musí členové vlády při výběru dovolené preferovat Francii," nakázal Sarkozy podle přepisů jednání, které později vydal Elysejský palác. Pozvánky ze zahraničí budou nově podléhat kontrole premiéra.

Potrefený premiér bude kontrolovat ostatní

Fillon, který si sám užíval štědrosti autoritáře Husního Mubaraka, teď bude spolu s prezidentovým diplomatickým oddělením schvalovat, zda je cesta ministra v souladu s francouzskou zahraniční politikou.

Francouzská ministryně zahraničí Michele Alliotová-Marieová při tiskové konferenci ve Francouzském institutu v Gaza City (21. ledna 2011)

"To, co bylo běžné před pár lety, může dnes šokovat. Takže to musíme přísně kontrolovat," vysvětlil Sarkozy s tím, že očekávání veřejnosti jsou vyšší. Stejná pravidla prý budou platit i pro samotného prezidenta.

Ten dnes podle pozorovatelů nezvolil ostřejší tón jen proto, že se sám kdysi hřál na výsluní Mubarakovy štědrosti, když svoji budoucí manželku Carlu Bruniovou vzal v roce 2007 do Egypta. Minulé dvě zimy strávil v marocké rezidenci krále Mohammada VI. nedaleko Marakéše.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video