Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová na...

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová na summitu EU v Bruselu (28. června 2018) | foto: Reuters

Hospodářské sankce proti Rusku prodloužíme, dohodly se země EU na summitu

  • 312
Představitelé členských států Evropské unie se na summitu v Bruselu dohodli, že o další půlrok prodlouží hospodářské sankce vůči Rusku. Mají být zaměřeny na bankovní, finanční a energetické sektory. Znamená to, že některé ruské firmy budou mít nadále ztížený přístup k mezinárodním financím nebo nebude možné vyvážet do Ruska určitá zařízení na těžbu ropy.

Rozhodnutí o sankcích má být formálně potvrzeno v nadcházejících dnech. S odvoláním na unijní činitele o tom v pátek informovala agentura Reuters.

Odvetná opatření uvalila unie na Rusko kvůli anexi autonomního ukrajinského poloostrova Krym a také kvůli podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Unie konec svých sankcí v březnu 2015 svázala s plným prosazením mírových dohod z Minsku.

Kvůli ukrajinské krizi přijala unie i další opatření. Zmrazený majetek a zakázány cesty do EU má řada fyzických i právnických osob, které se podílejí na rozbíjení ukrajinské územní celistvosti. Protože EU neuznává ruskou anexi Krymu, je také zastavena prakticky veškerá spolupráce s touto oblastí a s tamními podniky. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video