Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusové posílili své jednotky, nadále ostřelují Severodoněck, uvedl Kyjev

Sledujeme online   7:50aktualizováno  21:51
Boje o získání kontroly nad Severodoněckem na východě Ukrajiny pokračují, uvedl v sobotu večer generální štáb ukrajinské armády. Ruský generál Michail Mizincev v sobotu zároveň podle agentury TASS prohlásil, že ukrajinské síly čelí ve městě drtivým ztrátám a stahují se. Šéf správy města Oleksandr Strjuk ale podle agentury Unian vyjádřil přesvědčení, že navzdory „určitým“ minulým úspěchům ruské armády město zůstane v ukrajinských rukách.

Silně ostřelovaný Severodoněck z většiny ovládají Rusové. (28. května 2022) | foto: ČTK

Ztráty některých ukrajinských jednotek dosahují až 90 procent, prohlásil Mizincev. Ukrajinští vojáci se podle něj z tohoto důvodu stahují k Lysyčansku. Šéf severodoněcké městské správy Strjuk ale uvedl, že ukrajinským jednotkám se podařilo ve městě přeskupit a vytvořit obrannou linii.

„Nyní se přijímají veškerá opatření, aby bylo město vráceno pod plnou kontrolu Ukrajiny. Severodoněck zůstane ukrajinským,“ citovala Strjuka agentura Unian.

Ráno ukrajinská armáda ve svém přehledu situace uvedla, že Rusové u Severodoněcku posílili své jednotky a město ostřelují. Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje také ruští vojáci vyhazují do vzduchu mosty přes řeku Severní Doněc, aby zabránili Ukrajincům zajistit si posily a poskytovat pomoc civilistům v Severodoněcku.

Další město, na jehož ovládnutí se v poslední době zaměřuje ruská armáda, je Slovjansk v Doněcké oblasti. Podle dnešního oznámení šéfa tamní vojenské správy Vadyma Ljacha město denně opouštějí stovky lidí a počet evakuovaných se tento týden zdvojnásobil.

Ve městě, které mělo před válkou 110 000 obyvatel, jich nyní zůstalo asi 22 000. Obyvatele k odjezdu podle Ljacha přiměl mimo jiné raketový útok, který v úterý zabil tři lidi, uvedla CNN.

V Mykolajivu na jihu země při dnešním ostřelování přišli o život dva lidé a třetí zemřel při převozu do nemocnice, uvedl na sociální síti telegram starosta města Oleksandr Sjenkevič. V jihoukrajinské Oděse pak raketa dnes ráno zasáhla sklad a zranila dvě osoby, uvedli místní představitelé. V pátek zahynuli v Luhanské oblasti podle místního gubernátora při ruských útocích čtyři lidé, včetně matky s dítětem.

Ruské síly v sobotu kromě toho ostřelovaly balistickými raketami krátkého dosahu vypálenými z komplexu Točka-U obce Bachmut, Kramatorsk, Lysyčansk a Kosťantynivku na Donbase, uvedl generální štáb ukrajinské armády.

Podle zprávy britské vojenské zpravodajské služby Rusové v oblasti Donbasu kombinují letecké údery a dělostřeleckou palbu. Právě to hrálo klíčovou roli při jejich nedávných taktických úspěších v regionu.

„Aktivita Rusů ve vzduchu nad oblastí Donbasu je velmi vysoká. Provádějí tam údery s použitím řízených i neřízených střel,“ uvádějí britští zpravodajci. Používání neřízených střel podle nich vedlo k rozsáhlému zničení zastavěných oblastí Donbasu a „téměř jistě způsobilo značné vedlejší škody a civilní oběti“.

Podle Eduarda Basurina, zástupce proruských separatistů v samozvané Doněcké lidové republiky (DNR), vypálila ukrajinská armáda v regionu za uplynulý den více než 460 střel. Jeden civilista přišel o život a 14 lidí utrpělo zranění, citovala Basurina ruská tisková agentura TASS.

Ivan Filiponěnko z proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR) zase na telegramovém kanálu uvedl, že při nedávných bojích v oblasti přišli Ukrajinci o 27 vojáků a tři obrněné transportéry. Kyjev se k tomu zatím nevyjádřil.

Rusové tvrdí, že zničili ukrajinské letadlo s municí

Ruská armáda u jihoukrajinského přístavu Oděsa v sobotu také sestřelila ukrajinské vojenské letadlo s nákladem zbraní a munici. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ruského ministerstva obrany.

Ministerstvo dodalo, že ruské rakety rovněž zasáhly výcvikové středisko dělostřelectva v oblasti východoukrajinského města Sumy, kde pracovali zahraniční instruktoři. Kyjev na tyto informace zatím nereagoval a zprávy nebylo možné ověřit z jiných zdrojů.

„Ruské systémy protivzdušné obrany v oblasti Oděsy sestřelily dopravní letoun ukrajinského letectva, který převážel zbraně a střelivo,“ prohlásil podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Dodal rovněž, že za uplynulý den bylo v několika ukrajinských oblastech zničeno rovněž 17 bezpilotních letounů.

Další raketový útok podle Moskvy zničil základnu „zahraničních žoldáků“ v oblasti Oděsy.

Obránci Azovstalu dostali 20. května rozkaz zastavit boje:

20. května 2022

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj v noci na dnešek oznámil, že ukrajinské zpravodajské služby mají informace o zadržených bojovnících z ocelárny Azovstal v ukrajinském Mariupolu. Dělají rovněž všechno pro to, aby zajistili jejich propuštění. „Prostřednictvím zpravodajských služeb se dozvídáme o podmínkách, ve kterých je drží, o tom, co dostávají k jídlu i o možnostech jejich propuštění,“ uvedl ministr vnitra v ukrajinské televizi.

Téměř 2000 bojovníků, kteří se ukrývali v komplexu obléhaném ruskými silami, opustilo ocelárny 20. května. Velitel ukrajinského pluku Azov tehdy uvedl, že jeho muži splnili svou misi a že je chce udržet naživu.

Poté byl jejich osud dlouho nejasný, poznamenala agentura Reuters. Kyjev by chtěl bojovníky s Moskvou vyměnit v rámci výměny vězňů. Někteří ruští zákonodárci nicméně trvají na tom, že by někteří z vojáků měli být v Rusku souzeni.

V pátek uplynulo sto dnů od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ukrajinská záchranná služba v této souvislosti oznámila, že od 24. února, tedy od prvního dne války, evakuovala 1,8 milionu lidí.

Telegram

Zlikvidováno bylo 9300 požárů, zachráněno 1397 osob a zneškodněno 128

424 kusů munice, včetně 1983 bomb. Mezi evakuovanými bylo přes 504 000 dětí a 32 000 osob se zdravotním postižením, napsal deník The Kyiv Independent.

Ukrajinská armáda přesouvá svou techniku do Luhanské oblasti:

1. června 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Nevidomá žena zavřela do trouby utěrku, od plamene popraskalo sklo dvířek

13. května 2024  13:19

Dvě jednotky hasičů vyjížděly v pondělí dopoledne do Nýřan na Plzeňsku na pomoc nevidomé ženě,...

Češi souloží méně často. Každou šestou ženu donutili k sexu násilím, zjistil průzkum

13. května 2024  11:19,  aktualizováno  13:19

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Prchajícího řidiče zastavil až PIT manévr, muž se vyhýbal nástupu do vězení

13. května 2024  13:11

Policejní honička u Hodkovic nad Mohelkou v pátek skončila proraženými pneumatikami a namířenou...

Svědek přišel k projednávání vraždy v Pohodlí opilý, soudce ho poslal domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračuje hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...