Diskuze

KOMENTÁŘ: Německo padne, Rusko ne? Co by znamenalo odpojení od plynu

Německo spadne do recese, dojde-li k odpojení dodávek ruského plynu, ropy a uhlí do EU. Jeho ekonomika by se letos propadla až o dvě procenta. Vyplývá to z včera zveřejněných propočtů Bundesbanky, píše ve svém komentáři pro MF DNES ekonom Lukáš Kovanda.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Špatně se to čte,že sankce dopadnou spíš na EU.

0 0
možnosti

Prebytok obchodnej bilancie zahranicneho obchodu = vyvoz minus dovoz. Nehovori nic o zisku. Ani o tom kolko z toho zisku muselo byt utopeneho na spravu statneho aparatu, dochodky, armadu, vojnu a vydrziavanie si prilepenych republik.

Ale chapem preco to ruSSi vytahuju a vsade sa tym chvalia - je to jedina meratelna velicina v ktorej su v pluse :-D Ale ze je to dosledok sankcii ktore na seba uvalili sami a svet uz nepovedia. Nikto im nechce alebo nemoze nic predat. Bol by v tom cert keby nemali taky prebytok :-D

0 0
možnosti
LJ

Zaver ze RUsko odpojeni EU od Ruskeho plynu mi prijde jako kravina. Kdyz se prictou sankce a nizeni ceny suroviny tak z toho rusko nemuze vyjit v plusu. Jinak jsou totis vsechny sankce zbytecne.

PS: Cina a Indie nakupuji od rusu s vyraznou slevou oproti trznym cenam, tedy logicky rusko prodelava.

0 0
možnosti
JH

Když by Rusko mělo tak zářivý přebytek, proč by dělalo ty tance s rublem?

Za celý rok by přebytek i třeba mělo. I když loni neválčilo a nemělo kvůli tomu tak velké devizové výdaje. Ale ono hlavně potřebuje devizy teď hned. Za půl roku bude pozdě. Tak dlouho válčit nedokáže.

1 0
možnosti
ZJ

Ony ty historické zájmy Německa, vždy si naplnit břich na úkor svých sousedů, zůstávají už od Bismarka pořád stejné.

Nordstream 2, odpískání trubek z jiných cest než z Ruska a masivní lobbing na urychlenou likvidaci alternativních zdrojů a totální závislost na Ruských dodávkách přes Německo (s pěknou obchodní přirážkou, pochopitelně).

Dlouhodobě se přiživovali na financování řeckého dluhu a v momentě, kdy to přestalo vynášet, nedělala EU nic jiného, než schůzovala, jak Němcům garantovat naplánované zisky...

S vyzbrojování Ruska žádný problém neměli (největší exportér i přes sankce), ale s Ukrajinou jsou najednou opatrní. Nesedí jim to do kalkulačního vzorce očekávaných výnosů, budeme se jim asi muset na ty dodávky složit...

Německo není žádný technologický leader. Jde o souběh mixu výhod z většího trhu, historických kontaktů, poválečného know-how při obnově země z USA (marschallův plán, technologie) a využití uvolněných kapacit států zpoza železné opony. Tyto země bohužel, z geopolitických důvodů, takové výhody neměly.

Německo je koncová fakturační země. 90% vývoje, výroby a logistiky se odehrává jinde, s ořezanou přidanou hodnotou. Je třeba na tom začít pracovat. Protože kdo v Německu pracoval ví, že 3xproduktivnější rozhodně nejsou...

8 0
možnosti
IT

Nic. Rusové dostanou zaplaceno za plyn Eura a mohou být rádi. Osobně bych doporučoval naplnit zásobníky plynu, Rusku oznámit ukončení odběru a po vyprázdnění těchto zásobníků - cca za 2 měsíce začít opět odebírat Ruský plyn a naplnit zásobníky. Rusko po tom opět skočí jako hladový pes. Důvodem je destabilizace Ruského energetického trhu.

1 0
možnosti
JK

Zkrátka: Pro Němce je důležitější plný břich, než mír v Evropě a nedotknutelnost hranic. :-/

2 2
možnosti
Foto

my se odpojíme místo nich a mír zajistíme

1 2
možnosti
PS

Tak at benzin stoji 60Kc, aspon bude jezdit min aut a treba prestanou byt popularni SUV. Treba by take mohli CD posilit popularni spoje, aby se zvedla kultura cestovani na trati pro ty, co jet musi.

2 3
možnosti
Foto

SUV jsou i na elektriku a ty budou stále populárnější

0 2
možnosti
Foto

Zemní plyn je fosilní palivo, jeho hlavní složou je metan. Ano, při jeho hoření sice vzniká méně CO2 než u ostatních fosilních paliv, ale při těžbě a dopravě mnoho plynu uniká do ovzduší a methan je velmi účinný skleníkový plyn, účinnější než CO2. No a hle, "zelená" Evropa se o toto fosilní palivo pere jako by na něm závisela její existence. Safra safra ...

5 1
možnosti
LJ

EU neni zelena. Jen to co je skodlive kupuje ze zahranici a moralizuje vyrobce.

0 0
možnosti