Rusko zůstává členem Rady Evropy

- Výbor ministrů Rady Evropy nevyloučil Rusko ze svých řad, prohlásil úřadující ruský premiér Michail Kasjanov. Rada o tom začala v dubnu uvažovat kvůli porušování lidských práv v Čečensku. Ruský ministr zahraničí Igor Ivanov přitom už dopoledne oznámil, že jeho země nehodlá splnit jeden z požadavků rady vyhlásit v Čečensku jednostranné příměří. Na stranu Ruska se už dříve postavilo Česko, ale i ministři ostatních států nebyli o vyloučení jednoznačně přesvědčeni.

Stanovisko Česka

"Budeme Rusko nadále tvrdě kritizovat, ale chceme-li tak činit, nemůžeme ho z této instituce vyřadit," odůvodnil rozhodnutí české strany hlasovat proti pozastavení členství Ruska v Radě Evropy mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil.

"Parlamentní shromáždění Rady Evropy formulovalo požadavky, z nichž některé jsou rozumné a některé jsou nerozumné," prohlásil Igor Ivanov, ruský ministr zahraničí, na dopoledním briefingu ve Štrasburku.Vyhlášení jednostranného příměří v Čečensku označil za "nerozumné".  

"Rozumné" jsou podle Ivanova požadavky poslanců 41 zemí Rady Evropy v humanitární oblasti. Ivanov ujistil, že Rusko již přijalo v této otázce řadu opatření a k dalším se chystá.

Ivanov chce po Západu větší porozumění
Ruský ministr zahraničí vyzval v článku pro britský deník Financial Times Západ k většímu porozumění vůči ruskému působení v Čečensku.

Ivanov pro britský deník vyslovil politování nad smrští obvinění, která se snesla na Rusko kvůli údajnému porušování lidských práv na Kavkaze.

Vyčetl rovněž Západu, že přehlíží hrozbu terorismu v Čečensku a úsilí Moskvy zlepšit lidská práva a ekonomiku v této severokavkazské republice.

Rada Evropy je mezinárodní vládní politická poradní organizace, jejímž úkolem je podpora evropské jednoty, ochrana lidských práv, usnadnění sociálního a hospodářského pokroku a koordinace politické činnosti mezi členskými státy. Má spíše morální autoritu než skutečnou moc.

Připustil však, že někteří příslušníci ruských jednotek mohli porušit lidská práva a ujistil, že viníci budou potrestáni. "Moskva nemá v otázce Čečenska co skrývat," dodal.

"Prokazujeme naopak takovou míru otevřenosti a průhlednosti v otázce řešení tohoto ryze vnitřního konfliktu, jakou nikdy neprojevil žádný stát při vnitřních nebo mezinárodních konfliktech," uvedl Ivanov, který ve středu jednal ve Štrasburku o Čečensku s generálním tajemníkem Rady Evropy, Rakušanem Walterem Schwimmerem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video