Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Propuštění wagnerovci budí po návratu strach. Vězni se vracejí ke zločinu

  16:02
Když se Ivan Rossomachin před několika měsíci vrátil domů z války na Ukrajině, u lidí v jeho vesnici to vyvolalo zděšení. Před třemi lety byl odsouzen na dlouhá léta do vězení za vraždu. Poté, co dobrovolně vstoupil do Wagnerovy žoldnéřské skupiny, se však dostal na svobodu. Pár dní po návratu do Ruska spáchal další zločin. Jeho případ není zdaleka ojedinělý.
Příznivci wagnerovců v ulicích Rostova na Donu, kde jsou rozmístěni bojovníci...

Příznivci wagnerovců v ulicích Rostova na Donu, kde jsou rozmístěni bojovníci soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny. (24. června 2023) | foto: Reuters

Ve vsi Novyj Burec v Kirovské oblasti se Rossomachin opilý potuloval po ulicích s vidlemi v ruce a každému vyhrožoval, že ho zabije. I když policie slibovala, že na tohoto osmadvacetiletého bývalého vězně dohlédne, byl stejně zatčen kvůli podezření, že v sousedním městě ubodal starší ženu, u které si dříve pronajímal pokoj. K tomuto zločinu, který údajně spáchal méně než deset dnů po návratu, se přiznal.

Rossomachinův případ není ojedinělý. Agentura AP ví o dalších sedmi případech z posledních měsíců, kdy se ukázalo, že vězni naverbovaní do Wagnerovy žoldnéřské skupiny mají na svědomí zločiny. Informace o nich pocházejí buď z ruských médií nebo z výpovědí příbuzných obětí v místech od Kaliningradu po Sibiř.

Rusko podniká extrémní kroky k tomu, aby doplnilo stavy jednotek bojujících na Ukrajině, včetně posílání odsouzených do boje výměnou za odpuštění zbytku trestu. Britské ministerstvo obrany v březnu varovalo před následky tohoto postupu. Uvedlo, že „náhlý příliv často násilnických zločinců, kteří mají za sebou mnohdy traumatické zážitky, bude zřejmě znamenat významný problém pro ruskou společnost za války“.

Wagnerovec v Rusku znásilnil dvojici školaček, jen den po návratu z fronty

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin tvrdí, že do války na Ukrajině najal 50 tisíc vězňů, což je počet, se kterým souhlasí i Olga Romanovová z organizace Rusko za mřížemi, která se zasazuje za práva vězňů. Podle západních vojenských činitelů trestanci tvořili většinu osazenstva jednotek wagnerovců na Ukrajině. Asi 32 tisíc z nich se z války vrátilo, oznámil Prigožin krátce před svým tažením na Moskvu. Romanovová tento počet k začátku června odhaduje na 15 tisíc.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno řekl, že míra recidivy je u někdejších odsouzenců navrátivších se z fronty desetkrát nižší než celoruský průměr. Nicméně ochránci lidských práv upozorňují, že obavy, že případů zločinů páchaných těmito lidmi bude po jejich návratu přibývat, nemusejí být neopodstatněné.

„Lidem naprosto vymizí souvislost mezi zločinem a trestem, mezi jejich chováním a jeho následky,“ říká Romanovová. „A nevidí to jenom odsouzenci. Vidí to i lidé na svobodě – že jde spáchat něco strašného, jít do války a vrátit se jako hrdina,“ dodává.

Rossomachina lidé ve vsi jako hrdinu nevnímali, spíše jako problematického, nepokojného člověka. Policie ho koncem března na pět dnů zadržela kvůli vloupání do auta a o dva dny později údajně zabil pětaosmdesátiletou ženu.

Při dalších incidentech, které mají na svědomí někdejší vězni účastnící se bojů na Ukrajině, se jistý muž pokusil o loupež v obchodě a držel prodavačce nůž na krku. Jindy zase tři bývalí vězni ukradli auto, jeho majitele zbili a přinutili ho, aby vozidlo přepsal na ně. Kromě případu z Nového Burce se ví také o dalších dvou vraždách. V Kaliningradu policie zatkla muže kvůli sexuálnímu napadení osmileté dívky. „Kolik ještě se jich brzy vrátí?“ ptá se příbuzný dívky.

Vrahy a zloděje pohřbívají s poctami. Rusům vadí přístup k wagnerovcům

Soukromá Wagnerova žoldnéřská skupina obvykle vězňům nabízela šestiměsíční smlouvu. Pak se mohou vrátit domů.

Podle ruského kriminologa, který si z bezpečnostních důvodů nepřál zveřejnit své jméno, zatím není dostatek dat pro odhadnutí následků, jaké bude mít návrat trestanců z války. Incidenty, které se zatím staly, „odpovídají vzorcům chování recidivistů“ a je možné, že by se tito lidé po návratu na svobodu znovu dopustili trestné činnosti, i kdyby nebojovali v řadách wagnerovců, říká.

Neočekával by však strmý nárůst kriminality, protože značná část odsouzených může po nějakou dobu vydržet zločiny nepáchat, zejména pokud byli u wagnerovců dobře placeni. Myslí si, že po válce míra kriminality v Rusku vzroste, nutně ale ne kvůli propuštěným zločincům nasazeným na frontu. Jde podle něj o jev, který je po konfliktech běžný.

Sovětský svaz za druhé světové války do bojů nasadil 1,2 milionu vězňů, vyplývá z dokumentu zveřejněného ruskou vězeňskou službou v roce 2020. Nebylo z něj jasné, kolik se jich vrátilo, nicméně kriminolog tvrdí, že „významná část“ z nich skončila v následujících letech znovu za mřížemi.

Romanovová z organizace Rusko za mřížemi říká, že ví o mnoha znepokojivých situacích, které souvisejí s návratem bývalých vězňů-žoldnéřů do civilního života. Vyšetřovatelé a představitelé justice, kteří vynaložili úsilí na to, aby tyto lidi poslali do vězení, mohou pociťovat jako ponížení, když vidí, že jsou na svobodě, aniž by si odpykali trest.

Milost za nohu ztracenou v bojích. Brutální ruský vrah je na svobodě

„Tvrdí, že jejich práce není zapotřebí,“ uvádí Romanovová. Někteří odsouzenci, které policie po návratu z války přistihne při páchání trestné činnosti, se dokonce snaží muže zákona obviňovat, že diskreditují ty, kdo bojovali na Ukrajině, což je v Rusku nyní těžký zločin. Podle Romanovové je to pak odrazuje od toho, aby tyto lidi trestně stíhali.

Jana Gelmelová, právnička, která také pracuje s odsouzenými, říká, že navrátilci z Ukrajiny často vystupují arogantně a dožadují se zvláštního zacházení za to, že „bránili vlast“.

Verbování vězňů do služby na Ukrajině podle všeho pokračuje, už je však nenajímá Wagnerova skupina. Dobrovolníky ve věznicích hledá ministerstvo obrany a nabízí jim smlouvy. Na rozdíl od Prigožina pro to má oporu v zákonech: příslušnou legislativu nedávno schválil parlament a podepsal Putin.

A na rozdíl od wagnerovců ministerstvo nabízí osmnáctiměsíční kontrakt. Chuť jít do války mezi vězni podle Romanovové neopadla, i když tisíce z nich v boji zemřely. „Ruská ruleta je naší oblíbenou hrou,“ podotýká Romanovová pochmurně. „Naší národní zábavou,“ dodává.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Opilá žena jela kilometr po tramvajových kolejích, prorazila tři pneumatiky

13. května 2024  10:44

Do velkého hazardu se o víkendu pustila zmatená řidička v Brně, která urazila asi kilometr po...

Fiala nedodržel slovo, že podepíše abolici pro Mynáře, tvrdí Zeman

13. května 2024  9:53,  aktualizováno  10:20

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že nemá problém podepsat abolici pro vedoucího prezidentské...

Trakční vedení po nájezdu zlodějů poničilo lokomotivu, škoda je 700 tisíc

13. května 2024  10:13

Krádež byla podle policie hlavní příčinou sobotních problémů na páteřním železničním koridoru z...

Prodavači i dělníci. Umělá inteligence zruší statisíce pozic, stát hledá řešení

13. května 2024

Premium Umělá inteligence a postupující digitalizace připraví v příštích letech o práci statisíce lidí....

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...