Rusko vyzkoušelo nosiče jaderných zbraní

- Rusko vyzkoušelo v předvečer summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě dvě balistické rakety, které jsou schopny nést jadernou nálož. Byly vypuštěny z vojenských ponorek v Barentsově moři. Ruské námořnictvo oznámilo, že střely byly odpáleny s dvouhodinovým odstupem a úspěšně zasáhly stanovený cíl na vojenském cvičišti poloostrova Kamčatka. Podle velitele pokusu byl test ukončeny dřív, než by na ně mohl jakýmkoli způsobem reagovat obranný raketový systém Spojených států.

"Úspěšná zkouška dvou raket vypuštěných z jaderných ponorek prokázala vysokou úroveň připravenosti našeho řídícího systému i osob," uvedl mluvčí ruského námořnictva Igor Dygaljo ve svém prohlášení. Velitel námořnictva admirál Vladimír Kurojedov gratuloval posádce ponorky k úspěšnému testu. Řekl, že ruské námořní síly jsou v dobré formě a mohou zasáhnout, jakmile to bude zapotřebí.

Podrobnosti o testovaných raketách nebyly zveřejněny. Ale vojenští experti upozorňují, že ruské ponorky disponují střelami SS-N-20 a že Rusko také pracuje na nových raketách typu SS-NX-28.

Test raket proběhl v den, kdy prezident Boris Jelcin odletěl z Moskvy do Istanbulu, kde se zúčastní vrcholné schůzky Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Jelcin před odletem prohlásil, že v Istanbulu odpoví na kritiku, kterou Západ adresoval Rusku v souvislosti s vojenskou akcí v Čečensku. Měl by se také setkat s prezidentem USA Billem Clintonem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Boris Jelcin, Raketa

Video