Přehlídka na počest Dne ruského námořnictva v Petrohradě. (30. července 2023)

Přehlídka na počest Dne ruského námořnictva v Petrohradě. (30. července 2023) | foto: Profimedia.cz

Desítky válečných lodí i letadel, tisíce vojáků. Rusko cvičí v Baltském moři

  • 138
Ruské námořnictvo ve středu zahájilo cvičení v Baltském moři, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Plánovaných manévrů pod názvem „Oceánský štít 2023“ se účastní přes třicet válečných lodí a dvacet doprovodných plavidel, třicet letadel a zhruba šest tisíc vojáků.

„Během cvičení máme v plánu ověřit připravenost námořních sil chránit národní zájmy Ruské federace v operativně významné oblasti a souhru velení na různých úrovních,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Pobřeží Baltského moře sdílí řada států Severoatlantické aliance, kterou Rusko označuje za svou existenční hrozbu. NATO podporuje Kyjev v obraně proti ruské agresi, kterou Moskva na území Ukrajiny zahájila loni v únoru.

Putin slíbil námořnictvu třicet nových lodí, Ukrajinci jim poslali jiný dárek

Rusko podle ministerstva hodlá během manévrů také procvičit ochranu námořních tras, přepravu vojenských jednotek i nákladu a obranu pobřeží.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video