Bývalý ředitel MI6 Richard Dearlove (29. září 2019)

Bývalý ředitel MI6 Richard Dearlove (29. září 2019) | foto: Profimedia.cz

Putin může skončit v sanatoriu, Rusko by se tak vyhnulo puči, míní exšéf MI6

  • 117
Vladimir Putin by mohl ve funkci ruského prezidenta skončit do roku 2023. Myslí si to někdejší šéf britské rozvědky MI6 Richard Dearlove, jenž jako jeden ze způsobů, jak sesadit Putina bez nutnosti státního převratu, vidí jeho umístění do zdravotnického zařízení. „Věřím, že konec současného režimu v Rusku se blíží,“ prohlásil Dearlove.

„Opravdu si myslím, že Putin bude pryč do roku 2023,“ uvedl v podcastu One Decision sedmasedmdesátiletý Dearlove, podle něhož vysocí kremelští představitelé nyní uprostřed obav z ekonomického kolapsu země a vojenské porážky na Ukrajině hledají způsoby, jak Putina sesadit.

„Pravděpodobně odejde do sanatoria, ze kterého už se nevrátí jako vůdce Ruska,“ uvedl Dearlove, jež britské MI6 šéfoval v letech 1999 až 2004. Umístění devětašedesátiletého Putina do zdravotnického zařízení by podle něj bylo „elegantní alternativou“ ke státnímu puči.

„V ruském vedení neexistuje plán nástupnictví, Kreml nemá nikoho v záloze, ale pokud by Putin odešel na léčení, věřím, že by kontrolu nad státem dočasně převzal šéf Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev,“ domnívá se Dearlove.

Patruševa s Putinem pojí dlouholeté přátelství, které započalo během jejich společného působení v KGB v osmdesátých letech. Po jejím zániku nastoupil Patrušev do Federální služby kontrarozvědky odkud pokračoval do dnešní FSB. V té se stal po Putinově odchodu v roce 1999 ředitelem. O devět let později pak Patrušev zamířil do čela Bezpečnostní rady.

„Pokud by se moje teze naplnila a Putin by skutečně zmizel v sanatoriu, myslím, že by nastoupil Patrušev a jeho působení ve funkci se stalo permanentním,“ uvedl Dearlove. Varoval však, že ačkoli se domnívá, že se konec současného režimu v Rusku blíží, „neznamená to, že zmizí“.

Dearlove svým tvrzením reagoval na spekulace o Putinově zdraví, které zesílily kvůli jeho rozkazu o invazi na Ukrajinu, ta pokračuje již 89. dnem.

Vyšetřování prezidentova zdravotního stavu z pera ruských novinářů platformy Project Media v dubnu naznačilo, že Putin údajně trpí rakovinou štítné žlázy.

Křeč v rukou, neklidný posed. Nové video s Putinem oživilo úvahy o nemoci

„Putina nyní doprovází velký tým lékařů včetně chirurga specializujícího se na rakovinu štítné žlázy,“ uvedli investigativci. Kreml pověsti o onkologickém onemocnění hlavy státu popřel a označil je za lži.

Zástupci západních států již několikrát uvedli, že se Putin přepočítal, když útok na Ukrajinu zahájil. Britský premiér Boris Johnson na adresu ruského prezidenta řekl, že jedná iracionálně. Nizozemský premiér Mark Rutte ho označil za „naprosto paranoidního“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video