Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Chersonu je cítit strach a podezírání, sousedé se viní z kolaborace s Rusy

  18:12
V ulicích jihoukrajiného města Chersonu, které více než osm měsíců okupovala ruská vojska – než je loni v listopadu vyhnala ukrajinská armáda, je cítit strach a podezírání. Půl roku po odchodu Rusů sousedé nedůvěřují sousedům. Zrádci mohou být kdekoliv. Mezi obviněnými z kolaborace jsou policisté, lékaři a další. Město je navíc nonstop terčem ruského ostřelování.
Čtyřiasedmdesátiletá Valentyna Harasová stojí před svým domem vedle graffiti s...

Čtyřiasedmdesátiletá Valentyna Harasová stojí před svým domem vedle graffiti s písmenem Z, které jí na plot namalovali její sousedé. (3. května 2023) | foto: Reuters

Valentyna Harasová tvrdí, že není zrádkyně. Nicméně zdi v její zahradě v ukrajinském městě Cherson pokrývají graffiti, která ji označují za ruskou kolaborantku. Červenou barvou se na nich píše „rašista“, což je ukrajinské spojení slov Rus a fašista. Objevují se tam také písmena Z, čili symboly podpory moskevské válečné mašinérie.

Harasová popisuje, jak 26. listopadu – tedy několik dní po odchodu ruských vojáků - zabušili na její dveře čtyři příslušníci ukrajinské armády a obvinili jí z kolaborace. Za tento trestný čin přitom hrozí deset až patnáct let vězení.

Muži prohledali její dům, zabavili telefon a počítač, odvolávali se přitom na stížnosti sousedů, že nabádala obyvatele města, aby se podřídili okupantům a vzali si ruské pasy, jak popisuje Harasová.

Zabíjeli kohokoli, Rusku by neodpustil ani buddhista, říká aktivistka z Chersonu

Čtyřiasedmdesátiletou ženu následně vyslechla policie, ačkoliv ji nezatkla ani neobvinila z žádného trestného činu. Ona sama vše, co jí je kladeno za vinu, popírá. Podle svých slov nechápe, proč ji někdo označil za kolaborantku. Tvrdí, že měla radost, když byli Rusové vyhnáni. „Upřímně, nevím,“ řekla v slzách před svým domem. „Nic nenašli,“ dodala.

11. listopadu 2022

Sousedka Iryna Nečevilovová hovoří jinak. „Otevřeně podporovala Rusy a všem říkala, že Rusko je skvělé, že se pod ukrajinskou vládou cítí hrozně,“ uvedla Nečevilovová. „Lidé očekávali, že ji hned odvezou. Psali jsme na ni stížnosti několik měsíců. Ale neodvezli ji a lidé byli v šoku,“ dodala.

Policie na místní stanici, kde byla Harasová podle svých slov vyslýchána, se k případu odmítla vyjádřit. Ukrajinská armáda na žádost o komentář zatím nereagovala. Agentuře Reuters se nepovedlo nezávisle ověřit ani jednu z těchto dvou verzí událostí.

OBRAZEM: Bachmut rok poté. Satelitní snímky ukazují devastaci města

Poté, co byly ruské síly vytlačeny z rozsáhlých okupovaných území, se obviňování z kolaborace na Ukrajině stalo součástí každodenního života. Rusko podle vojenského analytika Oleksandra Musijenka z Kyjeva přitom ztratilo více než 40 procent území, které obsadilo po zahájení rozsáhlé invaze v únoru loňského roku. Nyní okupuje téměř pětinu země včetně Krymu.

Podle internetových stránek generální prokuratury bylo v celé zemi zaregistrováno více než 5300 případů kolaborace. Není však jasné, v jaké fázi se případy nacházejí, a generální státní prokuratura na žádost o komentář bezprostředně nereagovala.

Denní ruské ostřelování

Napětí v Chersonu vyostřuje téměř každodenní ostřelování ruskými jednotkami usazenými na protějším břehu řeky Dněpr. Některé rodiny jsou rozděleny a jejich členové žijí na různých stranách řeky. Během jednoho dne na začátku května, kdy bylo ostřelování obzvláště silné, bylo ve městě zabito nejméně 23 lidí. Mnoho oken zůstává zabedněných a budovy částečně zničené.

21. listopadu 2022

Když se Rusové zmocnili Chersonu, uspořádali referendum o tom, zda se má město a celá oblast stát součástí Ruska. Podle Moskvy získalo jasnou podporu místních obyvatel, Kyjev a západní země toto hlasování odmítly jako podvod.

Od osvobození města zamířilo k soudům 152 trestních případů týkajících se kolaborace, uvedl náměstek chersonského oblastního prokuratura Serhij Kalmykov. Týkají se podle něj 162 lidí, včetně místních zákonodárců, policistů, lékařů, podnikatelů a dalších.

Ruští neonacisté hustí do dětí armádní výcvik, úřady to tiše podporují

Čtrnáct lidí, kteří se ocitli mezi prvními souzenými, bylo shledáno vinnými, včetně těch, kteří vyzývali ostatní, aby hlasovali v referendu, řekl Kalmykov.

Dosud projednávané případy by mohly být jen špičkou ledovce. Cherson - podobně jako některé další části země - nemá kvůli konfliktu funkční soudy, což zpomaluje procesy, protože slyšení se musejí konat jinde, uvedli místní představitelé.

Mluvčí tajné služby SBU v Chersonské oblasti uvedl, že úřad identifikoval 1147 lidí zapojených do organizace a inscenování referenda. Podrobnosti o případech neposkytl. Agentura Reuters hovořila s pěti obyvateli, kteří mají podezření, že jejich známí nebo úředníci spolupracovali s ruskými okupanty.

Zrádce, nebo přeživší?

Pokud očekávaná ukrajinská protiofenzíva vytlačí Rusy z dalších ukrajinských území, je pravděpodobné, že to, co dnes prožívá Cherson, budou zažívat i další vesnice a města. Případy kolaborace mohou poukázat na těžká rozhodnutí, která musí lidé činit, když se snaží přežít pod okupací.

Například někteří farmáři mohou čelit trestnímu stíhání, protože za okupace registrovali své farmy podle ruských pravidel, jen aby udrželi své podniky v chodu, uvádí lobbistická skupina nazvaná Všeukrajinská agrární rada.

Jestli bylo někde peklo, tak tady. Mučení v Chersonu předčí dosud známé hrůzy

Rada uvádí případ jednoho majitele farmy, který opustil své hospodářství v Záporožské oblasti poté, co její část obsadila ruská vojska. Podnikání přenechal svým pracovníkům, kteří se museli zaregistrovat u Rusů a vzít si ruské pasy. Obává se proto, že po skončení okupace by mohli být stíháni.

Některé lobbistické skupiny tvrdí, že zákony upravující kolaboraci jsou vágní a měly by být změněny tak, aby odrážely realitu lidí, kteří se snaží i v době okupace vydělávat na živobytí. Anebo rozlišovat mezi tím, „kdo je zrádce a kdo pracuje, aby přežil,“ upozorňuje Všeukrajinská agrární rada.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...