Ruský diplomat squatuje na pozemku, se kterým Rusko počítalo pro své...

Ruský diplomat squatuje na pozemku, se kterým Rusko počítalo pro své velvyslanectví. (23. června 2023) | foto: AP

Na pozemku v Canbeře squatuje ruský diplomat. Australané ho nesmí zadržet

  • 30
V místě nedaleko australského parlamentu v Canbeře se neoprávněně usadil ruský diplomat. Rusko s tímto prestižním pozemkem počítalo pro své velvyslanectví, ale australská vláda jeho pronájem zrušila. Australský premiér Anthony Albanese v pátek ujistil, že „squater“ není nebezpečný.

Australská vláda tento měsíc schválila zákon znemožňující Rusku přestěhovat svou ambasádu z okrajové části Canberry na místo, které je blízko parlamentu i čínského zastupitelského úřadu. Vláda poukázala na bezpečnostní rizika.

Ruská ambasáda v Austrálii mezitím požádala australský nejvyšší soud, aby potvrdil právoplatnost pronájmu pozemku, na kterém chtělo Rusko postavit nové velvyslanectví, uvedla agentura RIA Novosti.

Klokan se snažil dostat přes brány ruské ambasády. Video baví internet

Deník The Australian ve čtvrtek napsal, že na pozemku squatuje ruský diplomat pod dohledem policie, která ho ale nemůže zadržet kvůli diplomatické imunitě. V pátek zveřejnil také video dotyčného, který přebývá ve stavební buňce na pozemku, kam si nechává vozit jídlo. S novináři diplomat komunikovat odmítl.

„Austrálie bude stát za svými hodnotami a my budeme hájit svou národní bezpečnost a jeden chlápek stojící v chladu na kusu trávníku v Canbeře naši národní bezpečnost neohrožuje,“ prohlásil premiér Albanese na páteční tiskové konferenci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video