Soukromý vlak ruského diktátora Vladimira Putina na snímku, který pořídil ruský...

Soukromý vlak ruského diktátora Vladimira Putina na snímku, který pořídil ruský šotouš Michail Korotkov. (2. listopadu 2018) | foto: Michail Korotkov

Přístroje proti stárnutí, turecké lázně... Fotky ukázaly, co skrývá Putinův vlak

  • 32
Ruský prezident Vladimir Putin preferuje cesty vlakem. Není divu. Má strach, že by jeho letadlo někdo mohl trasovat nebo sestřelit, vysvětlují odborníci. Jak ale ukazují fotografie uniklé do médií, cesta po trati pro ruského lídra určitě není o nic méně luxusní. Ve vagonech, jejichž údržba od ruské anexe Krymu dosud vyšla v přepočtu na 350 milionů korun, najde třeba turecké lázně.

Snímky zveřejnila webová stránka Dossier Center, která sleduje aktivity lidí napojených na Kreml, uvádí britský portál The Independent. Fotografie zachycují osobní kosmetický salon, lékařské apartmá a dokonce i posilovnu vybavenou nejmodernějším zařízením včetně stroje na hyperextenzi a schodišťové plošiny.

Součástí jednoho z vagonů je luxusní sprcha, která nabízí režim „aroma pěny“. Její cena se podle serveru pohybuje okolo 3,75 milionu liber (asi 105 milionů korun).

Mezi kuriózní vybavení patří přístroje proti stárnutí, plicní ventilátor, defibrilátor a pacientský monitor určený k vyhodnocování pulsu, teploty a dalších parametrů.

Opulentní jídelní vůz vybavuje červený plyšový koberec, závěsy a dlouhý stůl. Centrum Dossier uvádí, že údržba obrněného vlaku stála od roku 2014 1,45 miliardy rublů (zhruba 350 milionů Kč).

Ruský autoritář se bojí

Uprostřed ruské války na Ukrajině se zdá, že Putin vlak využívá více než dřív. Centrum Dossier dříve citovalo nejmenovaný zdroj blízký prezidentské administrativě, který uvedl, že Putin od roku 2021 využívá vlak stále častěji, protože jej nelze sledovat stejně jako letadla.

Ruský web Proekt v únoru 2023 informoval, že v místech, která prezident často navštěvuje, stojí tajné stanice a spojovací tratě. Vybudované byly nově například stanice Novo Ogarjovo u Moskvy v roce 2015, Soči v roce 2017 a Valdaj v roce 2019.

Putinův tajný černomořský bunkr ilustruje jeho dlouhé přípravy na válku

Novinář Ilja Rožděstvenskij, který pracuje pro Dossier Center, se již dříve vyjádřil, že za Putinovým používáním vlaku stojí „psychologický důvod“. Podle něj má Putin pouze strach. „Bojí se, že ho sledují, že jeho letadlo sledují a sestřelí,“ řekl.

Za zveřejňování informací o Putinově obrněném vlaku byl v minulosti trestán trainspotter Michail Korotkov, kterého výhrůžky donutily emigrovat. Fotografie vozidla zveřejnil na internetu, jenže přitáhly pozornost státu.

Šotouš odhalil tajemství Putinova obrněného vlaku, pak raději emigroval

V květnu 2021 si pak Korotkov všiml, že se na jeho stránce na YouTube objevily doslovné přepisy jeho soukromých telefonických rozhovorů, což bral jako varování, aby s tím přestal.

„Když jsem ty rozhovory viděl ve svých komentářích, nahánělo mi to husí kůži,“ řekl Independentu. „Přemýšlel jsem o své osobní bezpečnosti a od té chvíle jsem si uvědomil, že vše, co jsem zveřejnil na internetu, může být použito proti mně.“

20. ledna 2021


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Témata: Rusko, Vladimir Putin

Video