Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby (26. října 2023) | foto: AP

Rusko vyvíjí zbraň proti satelitům, vysvětlil Bílý dům varování o hrozbě

  • 59
Rusko vyvíjí protisatelitní zařízení, nejde však o bezprostřední problém, uvedl Bílý dům v souvislosti se zprávami o odhalení vážné ruské hrozby. Rusko nástroj proti satelitům, na kterém podle Bílého domu pracuje, dosud nenasadilo a americký prezident Joe Biden požádal Moskvu o přímé diplomatické jednání.

John Kirby, mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost, uvedl, že tato zbraň je znepokojující, ale nepředstavuje bezprostřední hrozbu. „Jedná se o zařízení, které teprve vyvíjejí. Stále analyzujeme informace, které k tomu máme k dispozici,“ řekl.

Na každodenním brífinku v Bílém domě Kirby objasnil nové ruské schopnosti poté, co vysoce postavený republikánský zákonodárce, americký zástupce Mike Turner, ve středu varoval před „vážnou hrozbou pro národní bezpečnost“.

Výmysl a lest, odmítá Rusko zprávy, že má novou kosmickou jadernou zbraň

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan plánoval ve čtvrtek informovat o této hrozbě čtyři vysoce postavené zákonodárce.

Kirby dnes zjištění označil za znepokojivé, dodal však, že zbraň, na níž Rusové podle USA pracují, by nemohla být použita k „útoku na lidské bytosti“. Uvedl také, že prezident Biden v reakci nařídil řadu opatření, včetně dodatečných brífinků pro vedoucí představitele Kongresu a přímého diplomatického jednání s Ruskem.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken zase uvedl, že nejde o „aktivní schopnost“ Ruska.

Kryptické varování před ruskou hrozbou ve vesmíru. V USA svolali „gang osmi“

Ruská vláda zprávy z USA nepotvrdila ani nevyvrátila. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov například hovořil o „lsti“ Bílého domu a kauzu spojoval s jednáními v Kongresu o další pomoci Ukrajině.

Turner ve středu vyzval Bidenovu vládu, aby svá zjištění v této věci odtajnila. Proč se kongresman rozhodl pro veřejnou intervenci právě tento týden, není jasné. Americká média ve středu uváděla, že Kongres měl v té či oné podobě varování tajných služeb k dispozici už delší dobu.

Spekuluje se, že Turner chtěl svým krokem zvýšit podporu pro prodloužení kontroverzního opatření umožňujícího americkým rozvědkám sledování komunikace cizinců v zahraničí. Sněmovna reprezentantů měla dnes o věci hlasovat, předseda Mike Johnson ale nakonec návrh stáhl. Turnera pak jeho republikánský kolega Andy Ogles ve stížnosti adresované Johnsonovi obvinil, že jeho cílem bylo právě ovlivnit dané hlasování, jakož i zajistit další podporu Ukrajině.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video