Raketa vypálená ze systému TOS-1 ruské armády na neznámém místě na Ukrajině (8....

Raketa vypálená ze systému TOS-1 ruské armády na neznámém místě na Ukrajině (8. února 2024) | foto: ČTK

Kromě raket a dronů už sestřelujeme i ukrajinské balony, tvrdí Rusové

  • 49
Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek podle agentury TASS ohlásilo likvidaci dvacítky ukrajinských raket, dvou desítek bezpilotních letounů a pěti menších balonů nad několika západoruskými oblastmi. Moskva balony, které podle ní vypouštějí směrem do Ruska Ukrajinci, začala ve svých hlášeních zmiňovat tento týden. Kyjev se nevyjádřil.

Dva balony ruská protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí a tři nad Voroněžskou oblastí, napsala ve čtvrtek TASS. O dva dny dříve stejná agentura informovala o likvidaci menších balonů nad Kurskou oblastí. Ruské ministerstvo obrany v obou případech uvedlo, že se tímto způsobem pokusila na ruské území zaútočit ukrajinská armáda.

Ve středu gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz informoval o likvidaci tří ukrajinských meteorologických balonů ruskou protivzdušnou obranou a nález jiného balonu vyvolal ten samý den poplach v Kalužské oblasti, kde evakuovali část obyvatel jednoho z okresů. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Válka na Ukrajině

Zbraň na obrněném vozidle Ruského dobrovolnického sboru (RVC), polovojenské skupiny podporované Ukrajinou, která se údajně skládá z Rusů vystupujících proti Kremlu, střílí ve Vovčansku v Charkovské oblasti na Ukrajině, na snímku z videa. (13. května 2024)

Ukrajina se už přes dva roky brání rozsáhlé ruské vojenské agresi a ruské příhraniční regiony čelí ostřelování a dronovým útokům, které ruské úřady připisují Ukrajině. Ta informuje o ruských vzdušných útocích na své území prakticky denně.

Ukrajinci už před více než rokem rokem oznámili, že Rusko také vysílalo na jejich území balony. Ukrajinské úřady a armáda tehdy uváděly, že nepřátelská armáda se jimi zřejmě snaží odhalit a vyčerpat ukrajinskou protivzdušnou obranu během vzdušných úderů.

Zničili jsme Rusům mocnou radarovou stanici, oznámili Ukrajinci

Agentura AP v souvislosti se čtvrtečním hlášením z Ruska poznamenala, že Ukrajinci se věnují inovacím v obranném průmyslu od začátku ruské invaze, mimo jiné adaptaci dronů. Ruské zprávy uvádějí, že ukrajinské balony jsou vybaveny modulem GPS, nesou výbušniny a údajně jsou hůře odhalitelné, napsala AP.

Tato zařízení podle ní nejsou schopná ve vzduchu manévrovat, modul GPS pravděpodobně slouží ke koordinaci vypouštění výbušnin, pokud se balon vznáší nad určitou oblastí s cílem vyvolat na zemi paniku a odpoutat pozornost ruské protivzdušné obrany.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video