Ruský voják hlídkuje v areálu ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny. (9. října 2022) | foto: ČTK

Rusko může v Záporožské elektrárně chystat jaderný útok, varuje Enerhoatom

  • 147
Ukrajinský provozovatel jaderných elektráren Enerhoatom v úterý varoval, že ruské síly provádějí utajovanou a podezřelou aktivitu v Záporožské jaderné elektrárně. Enerhoatom také v prohlášení na platformě Telegram uvedl, že podle jeho dohadů by Rusové mohli připravovat teroristický útok s použitím jaderného materiálu.

Ruští vojáci nechtějí na místo, kde se tato tajná činnost v elektrárně odehrává, pustit ukrajinské pracovníky zařízení ani pozorovatele z Mezinárodní organizace pro atomovou energii, podotkl Enerhoatom na Telegramu.

„Takové jednání okupantů může naznačovat, že připravují teroristický čin s využitím jaderného materiálu a radioaktivního odpadu uloženého v areálu Záporožské jaderné elektrárny,“ sdělila energetická společnost.

Hrozby špinavou bombou pokračují, Rusko se chystá na boj v radioaktivitě

V areálu elektrárny je podle Enerhoatomu 174 kontejnerů s vyhořelým jaderným palivem. „Zničení těchto kontejnerů v důsledku exploze povede k jaderné havárii a jadernému znečištění na ploše několika set kilometrů čtverečních,“ uvedla energetická společnost. Zároveň vyzvala Mezinárodní agenturu pro atomovou energii, aby jednání Rusů prověřila.

Varování Enerhoatomu přichází v době, kdy Rusové obviňují Ukrajinu, že se chystá k použití takzvané špinavé bomby, tedy zbraně, která způsobí radioaktivní zamoření rozmetáním radioaktivního materiálu pomocí běžné trhaviny. Ruské obvinění označil za falešné generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který v pondělí vyjádřil obavy, že si Moskva hledá záminku k eskalaci situace na Ukrajině. Opakovaná ruská obvinění popřely také USA, Francie a Velká Británie.

Obviňování Kyjeva z přípravy špinavé bomby působí tak, že Moskva plánuje operaci pod cizí vlajkou, řekl podle agentury Reuters šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Zároveň uvedl, že do napadené země brzy dorazí odborníci z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a že Ukrajina jim nebude nijak bránit v přístupu. V této souvislosti Kuleba vyzval Moskvu, aby byla stejně transparentní. Chystanou inspekci expertů z MAAE šéf ukrajinské diplomacie ohlásil už v pondělí.

Záporožskou jadernou elektrárnu obsadily na začátku března během invaze na Ukrajinu ruské síly, její provoz však stále zajišťují Ukrajinci. Kyjev a Moskva se už delší dobu navzájem viní z ostřelování a poškozování jaderného zařízení, což vyvolává obavy z možné jaderné havárie.

Násilím ho odvedli. Ukrajina obviňuje Rusy z únosu ředitele elektrárny

Začátkem října ruská hlídka podle Enerhoatomu násilím zadržela generálního ředitele Záporožské jaderné elektrárny Ihora Murašova a se zavázanýma očima jej odvezla na neznámé místo.

V posledních dnech je to už podruhé, co Ukrajina viní Rusko z přípravy operace pod cizí vlajkou. Ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sdělil, že Moskva se chystá provést útok na Kachovské přehradě na jihu Ukrajiny a obvinit z něj Kyjev.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video