Rusové cvičili údery jadernými raketami, obránce Azovstalu viní z handlování

  • 200
Ruská armáda provedla v Kaliningradské oblasti simulované cvičení s taktickými raketami Iskander, které jsou schopné nést jaderné hlavice. Ruská média pak ve čtvrtek informovala, že ukrajinští vojáci bránící mariupolské ocelárny Azovstal údajně nabídli ruským silám, propuštění civilistů výměnou za potraviny a léky.

Podle ruského ministerstva obrany ozbrojené síly na území ruské enklávy mezi Polskem a Litvou trénovaly „elektronické odpaly“ raket Iskander a útoky na pomyslné cíle v podobě nepřátelských odpalovacích zařízení, letišť, chráněné infrastruktury, vojenského vybavení a velitelských stanovišť.

„Jednotky trénovaly také úder v podmínkách radiace a chemické kontaminace“, uvedl ve středu úřad. Cvičení se podle něj zúčastnila více než stovka ruských vojáků.

Většina budov  v Rusy okupovaném Mariupolu je silně poničená. (3. dubna 2023)

Rakety Iskander už Rusko využívá při útocích na Ukrajinu. Moskva po únorovém napadení Ukrajiny oznámila zvýšení bojové pohotovosti jaderných sil a opakovaně hovoří o možnosti použití jaderných zbraní. Ruští představitelé tvrdí, že jaderné zbraně země použije jen v případě ohrožení vlastní existence.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv v polovině dubna varoval, že pokud Švédsko a Finsko rozhodnou o tom, že se připojí k NATO, bude muset Rusko posílit svou obranu v oblasti Baltského moře, včetně nasazení jaderných a hypersonických zbraní. Týkalo by se to právě i Kaliningradské oblasti.

5. května 2022

Ukrajinci chtějí za civilisty jídlo, tvrdí Rusko

Ruská agentura RIA Novosti ve čtvrtek uvedla, že ukrajinští vojáci bránící rozsáhlé mariupolské ocelárny Azovstal údajně nabídli ruským silám, že propustí civilisty, kteří se v areálu ukrývají, pokud za ně dostanou potraviny a léky. Agentura se odkazuje na informace od nejmenovaného představitele ruského štábu pro operaci u Azovstalu. Kyjev zprávu nekomentoval.

Ocelárny Azovstal jsou v Mariupolu poslední baštou ukrajinského odporu. V útrobách obrovského metalurgického komplexu se ukrývají stovky ukrajinských obránců a také desítky až stovky civilistů.

Rusové vtrhli do nitra oceláren Azovstal. S obránci vypadlo spojení

Rusové na ně podle Kyjeva nepřestávají útočit, přestože dočasné příměří dojednané OSN v minulých dnech umožnilo několika skupinám civilistů areál opustit.

Moskva situaci v ocelárnách podává tak, že civilisté jsou rukojmími ukrajinských vojáků, kteří se odmítají vzdát. Odchod civilistů totiž podmiňuje tím, že ukrajinští bojovníci složí zbraně. Kyjev naopak upozorňuje, že ruská strana pokračuje s útoky, což znemožňuje bezpečnou evakuaci lidí.

Dva měsíce ve tmě a strachu. Čtyřicet lidí v bunkru mělo na měsíc 6 konzerv

„Nacionalisté drží v průmyslovém komplexu civilní obyvatele, pro které ruská vojska otevírají humanitární koridory,“ napsala ve čtvretk RIA Novosti. Ukrajinské vojáky obvinila, že narušují režim dočasného příměří.

Zdroj agentury pak uvedl, že Rusové v „zájmu záchrany zbývajících civilistů“ v Azovstalu jednají s ukrajinským plukem Azov, který ocelárny brání, i ukrajinskou rozvědkou SBU.

„Během jednání nám nabídli výměnu civilních rukojmích za potraviny a léky. Podmínky výměny jsou následující - patnáct rukojmích za tunu potravin a léků,“ citovala ruská agentura svůj zdroj.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video