VIDEO: Ruští novináři se pohádali o Stalina, servali se v přímém přenosu

  • 115
Stalin je už téměř 65 po smrti, v Rusku ale stále vzbuzuje velké emoce. Důkazem budiž bitka mezi dvěma novináři ve studiu rozhlasové stanice, kde diskutovali na téma „Je stalinismus choroba, kterou je třeba léčit?“ Debata souvisela s nedávným zákazem promítáním komedie Smrt Stalina.

V názorovém duelu, který přerostl v pěstní zápas, se utkal komentátor a historik Nikolaj Svanidze s novinářem Maximem Ševčenkem. Svanidze prohlásil, že Sovětský svaz byl v době vpádu nacistických armád v létě 1941 v katastrofálním stavu, a to vinou Stalina. Ševčenko odvětil, že těmito slovy „plive na hroby vojáků, kteří padli před Moskvou“ a oheň byl na střeše.

„Co to říkáš, křiváku! Kdybys byl blíž, tak bych ti dal po hubě,“ pokřikoval Svanidze, v němž vzkypěla horká krev kavkazských předků. „No tak prosím, tady sedím. Vstaň a pojď mi dát po hubě,“ opáčil o deset let mladší a třicet centimetrů vyšší Ševčenko.

Dvaašedesátiletý historik na nic nečekal, vstal a dal mu facku. Na oplátku jich dostal čtyřikrát tolik a skončil na zemi. Bitku ukončili pracovníci studia, kteří rozvášněné publicisty rozdělili. Při incidentu podle webu gazeta.ru nebyl nikdo zraněn.

Rozhlasová bitka souvisela s britsko-francouzskou filmovou komedii The Death of Stalin (Stalinova smrt), které ministerstvo kultury minulý týden odebralo povolení k promítání v ruských kinech.

Právníci ministerstva ve filmu Armanda Iannucciho shledali „příznaky extremismu“. Je prý „zaměřen na vyvolávání nenávisti a zášti a ničení důstojnosti ruského (sovětského) člověka“ a „křiví minulost, aby období 50. let v životě sovětských lidí vyvolávalo jen hrůzu a odpor“. Spekuluje se, že povolení k promítání filmu odebral osobně ministr kultury Vladimir Medinskij.

Drsnou satiru o mocenských intrikách v sovětském politbyru po smrti Josifa Stalina se minulý týden navzdory oficiálnímu zákazu odvážilo promítat moskevské kino Pioněr. Ministerstvo kultury majiteli biografu pohrozilo sankcemi. V Česku by se snímek měl promítat od dubna.

Trailer k filmu Smrt Stalina:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video