ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Dítě umrzlo v kočárku, matka ho nechala pět hodin na balkoně

  • 147
Sedmiměsíční chlapec o víkendu umrzl v ruském Chabarovském kraji poté, co ho jeho matka nechala v kočárku pět hodin na balkoně, kde bylo minus dvacet stupňů. Ministerstvo zdravotnictví v reakci varovalo lidi, aby nenechávali děti v mrazu bez dozoru.

Místní média uvedla, že čtyřicetiletá matka odložila dítě v kočárku na balkon, aby se tam mohlo v klidu vyspat a nadýchat se čerstvého vzduchu. Incident se odehrál ve městě Nikolajevsk na Amuru na ruském Dálném východě.

Žena na svého syna podle listu The Independent údajně zapomněla a vzpomněla si na něj až o pět hodin později. Ačkoli dítě urychleně vzala do tepla, už nevykazovalo žádné známky života a nepodařilo se ho oživit.

Úmrtím se nyní bude zajímat kriminální policie. Předběžná zpráva nicméně uvedla, že příčinou smrti dítěte bylo podchlazení. K takzvané hypotermii dochází, pokud se tělesná teplota sníží v důsledku vystavení chladu. Může k ní ale dojít i při mírných teplotách, pokud je jim tělo vystavenou dlouhou dobu.

Regionální ministerstvo zdravotnictví v reakci na tragický incident doporučilo obyvatelům, aby nenechávali malé děti venku bez dozoru.

Lehce oblečená žena bez mobilu bloudila šest hodin v mrazu v Českém lese

„Neustále musíte vědět kde a s kým vaše děti jsou. Když si v zimě venku všimnete, že nějaké dítě může být v ohrožení, opuštěné nebo zraněné, pomozte mu. Může se snadno stát obětí mrazivého počasí,“ uvedly úřady.

Ministerstvo dodalo, že se děti v Chabarovském kraji stávají stále častěji oběťmi rodičovské „ignorance a nedbalosti“. Podle úřadů by přitom stačilo jen dodržovat základní bezpečnostní opatření.

Nechat děti spát venku je v některých zemích s chladnějším podnebím podle stanice BBC až překvapivě běžné. Rodiče totiž věří, že jejich ratolesti spí venku déle a lépe. Navíc se domnívají, že spánek na čerstvém vzduchu je prevencí proti kašli a nachlazení.

Nikolajevsk na Amuru je město na ruském Dálném východě

Nikolajevsk na Amuru je město na ruském Dálném východě

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video