Diskuze

Planeta hoří. Kouř z požárů na Sibiři zavanul až na severní pól

Masivní požáry v posledních dnech sžírají nejen Řecko, Itálii či Turecko. Hoří také v Kanadě, Jižní Americe, Africe a na Sibiři. Tam se hořící lesy stávají každoroční tradicí, letos však vůbec poprvé od začátku měření kouř z Ruska zavanul až na severní pól. Uvedla to americká vesmírná agentura NASA s tím, že většinu ruského území na satelitních snímcích halil hustý dým.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Je otázkou, zda-li boj s požáry, není naopak na škodu. Jelikož díky požárům se do ovzduší dostává jemný popílek a prach, který pak funguje jako sluneční clona. Díky tomu se na povrch planety dostává méně slunečních paprsků, které planetu zahřívají...

0 0
možnosti
OV

Jenže popílek se dřív nebo později rozptýlí, ty lesy budou dorůstat desítky let a mezitím budou chybět právě při ochlazování daných oblastí i jako součást "zelených plic" planety.

1 0
možnosti
MC

Jestli to hasí tím rozprašovačem z nádržky na zádech, tak to asi hned tak neuhasí.

0 0
možnosti

Rusko není schopné už měsíc uhasit požáry na Sibiři. Evakuují a hoří vesnice. Pro tak velký požár chybí dostatek vybavení, proto se raději tvrdí, že se hasit nevyplatí, i když škody jsou veliké. Přesto Ruská federace ohlásila, že pošle Řecku na pomoc 2 letadla Il-76 a dva vrtulníky Mi-8. Sibiř a nějaké vesnice v Rusku zjevně nemají takovou váhu jako zprávy o tom, že Rusko zase zachraňuje Evropu. Není to láska k bližnímu, ale jsou to ryze politické a propagandistické důvody. Kdyby jim nehořela Sibiř, tak budiž.

0 0
možnosti
MZ

M56a15r71t49i53n 75Z45a52k

10. 8. 2021 17:41

Bratranec, který žije někde nad Edmontonem mi říkal, že u nich není kvůli kouři vidět slunce a to, že požáry jsou od nich poradně daleko.

0 0
možnosti
JM

Ja se malem stydim za to, ze jezdim autem na LPG, green deal budeme plnit az do roztrhani tela, ale lesni pozary vsude na svete jsou videt az z Mesice. A to se vyplati

1 1
možnosti
VM

Vážení přátelé. Velmi zajímavá informace se v uplynulých dnech objevila v řeckých zprávách, která je doslova zahltila. Ruské obojživelné letadlo Be-200ChS se účastní operace na likvidaci velkého požáru v lese na aténském severním předměstí Varympompi, uvedl v úterý televizní kanál ERT-1.

Požár vypukl v úterý v lese v hornaté oblasti u paláce Tatoi, letního sídla bývalé řecké královské rodiny. Kromě toho pokračují snahy o uhašení požáru na ostrově Rhodos, který pustoší již třetí den v řadě a který již pohltil více než 700 hektarů lesů.

Ieidiseis.gr. doslova uvedl, že: „Rusové zachránili Athény před požárem!“ Ruské obojživelné letadlo Be-200 zabránilo rozšíření požáru z Varibobi na předměstí Athén do metropolitních oblastí Kifisia, Filothea a Psychiko.

Ruská letadla Beriev Be-200 již uskutečnila více než 30 bojových letů k uhašení požárů v Řecku, uvedla ve čtvrtek státní společnost Rostec. „Při hašení požárů v Řecku letělo ruské letadlo Beriev Be-200 přes 100 hodin. Posádka, která v současné době pracuje jako hasičská jednotka, provedla 36 bojových letů, aby uhasila nejnebezpečnější požáry v sedmi regionech země, včetně Kréty a Rhodosu, “stojí v prohlášení. Toto letadlo si řecká služba civilní ochrany pronajala na 120 hodin na 4 měsíce během požární sezóny, ale už v prvním měsíci svého pobytu v Řecku nalétal Be-200 100 hodin.

„Je zřejmé, že přílet „Beriev-200“ do Řecka změnil situaci v oblasti hašení lesních požárů a do měsíce si získal srdce řeckých občanů, kteří kvůli své záchraně očekávají okamžité objevení ruské „bestie“ při každém požáru, který vypukne,“. A naše média mlčí... ;-€

2 3
možnosti
JK

Snad byste od našich médií nechtěl zprávu, ve které Rusové vystupují jinak než zlosynové.

Doktrinálně přípustná by byla zpráva: "Příčina požáru není známa. Podle zdrojů NATO se ve vzdušném prostoru Řecka pohybují ruská letadla."

5 2
možnosti
Foto

lesní požáry jsou přirozené , ovšem ten smrad z hořících pneu z největší skládky na světě v kuvajtu bych nechtěl čichat

0 0
možnosti
JP

Hoří jako každý rok stejně , planeta rozhodně ne .

0 1
možnosti
LU

Každoročne posielame do Grécka hasičov.;-D;-D;-D

0 0
možnosti
MU

Tak hlavně, že zachraňujeme planetu papírovejma brčkama. Tohle a třeba i aktivní sopky mají tak obrovský "dopad", že si to ani pošahaná Greta nedokáže představit. Lidská aktivita je proti tomuhle kapka v moři. Ale byznys z toho jde udělat obří. To je pravda.

5 1
možnosti
LS

Pořád se mluví o obrovském dopadu aktivních sopek. A kdy naposledy byl nějaký větší výbuch, který by způsobil krátkodobé globální ochlazení, aspoň VEI 5? Nepočítám efuzivní erupce. Rozhodně je teď větší vulkanický klid než v minulých staletích. A přitom koncentrace CO2 roste a roste. Ale budeme se do poslední chvíle vymlouvat na sopky.

3 0
možnosti
LS

Zaplaťpánbůh za kritizované české léto. Ale zase podle něj mnozí chytrolíni posuzují globální klima.

3 1
možnosti
SJ

Léto chytrolína Soukupa.

0 3
možnosti
LJ

No, když na lesních cestách a pěšinách vidím těch vajglů, tak se ani nedivím. :-/ Naštěstí máme u nás jakž takž vlhko, tak to snad ustojíme bez nějakých větších požárů.

0 0
možnosti