Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov s americkou velvyslankyní v...

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov s americkou velvyslankyní v Rusku Lynne Tracyovou v Moskvě (30. ledna 2023) | foto: Reuters

Kreml kvůli raketovým testům oprášil dohodu s USA z dob studené války

  • 13
Moskva bude i nadále informovat Spojené státy o svých raketových testech, ačkoliv minulý měsíc pozastavila účast na poslední zbývající dohodě o kontrole jaderných zbraní. Podle agentury AP to ve čtvrtek uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov s tím, že se Rusko vrací k dohodě z časů Sovětského svazu.

Výrok je v rozporu s Rjabkovovým středečním prohlášením, v němž uvedl, že Moskva ukončuje veškerou výměnu informací o svých jaderných zbraních s Washingtonem, která vyplývá ze smlouvy Nový START z roku 2011.

Nyní však Rjabkov sdělil, že Rusko hodlá dodržet svůj slib z minulého měsíce a bude USA o svých raketových testech nadále informovat. Podle agentury AP podotkl, že Moskva tak dodrží dohodu uzavřenou mezi Sovětským svazem a USA v roce 1988. Už však nedodal, zda tato dohoda obsáhne všechny raketové testy, které by Rusové museli hlásit v rámci Nového STARTu.

Rusko opět předvádí jaderné zbraně, cvičí s balistickými raketami Jars

Ruský prezident Vladimir Putin na konci února podepsal zákon o pozastavení účasti Ruska na smlouvě Nový START. Ta omezuje počet jaderných zbraní a stanovuje pravidla pro vzájemnou kontrolu. Rusko prý nemůže dovolit Američanům inspekce na svých jaderných zařízeních v době, kdy se svými spojenci v NATO otevřeně deklarují jako svůj cíl ruskou porážku na Ukrajině.

Moskva tehdy zdůraznila, že od smlouvy neodstupuje úplně a bude se i nadále řídit smlouvou stanoveným omezením počtu jaderných zbraní. Kromě zprávy o stavu jaderných sil dané země vydávané každého půl roku smlouva nařizuje i upozorňování na zkušební starty a umístění jaderných zbraní.

Rusko rozmístí v Bělorusku jaderné zbraně. Dohody neporušujeme, tvrdí Moskva

Americký deník The Wall Street Journal v úterý s odvoláním na vysoce postaveného představitele Bílého domu napsal, že Spojené státy kvůli pozastavení dohody nebudou s Ruskem nadále sdílet data o svých strategických jaderných zbraních.

Nejmenovaný americký činitel podle agentury Reuters minulý měsíc poznamenal, že Moskva pozastavením účasti na smlouvě ukazuje, že „Rusko není odpovědná jaderná mocnost“. Rusové také ve středu oznámili, že začali cvičení se svými mezikontinentální balistickými raketami Yars a několika tisíci vojáky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video