Rusko otestovalo novou raketu Avangard. Podle Putina je nezranitelná

  • 611
Rusko ve středu podle Kremlu úspěšně vyzkoušelo novou mezikontinentální raketu nazvanou Avangard. Její okřídlená bojová část dosahuje až dvacetinásobku rychlosti zvuku a podle Vladimira Putina, který osobně testu přihlížel, je nezranitelná prostředky protivzdušné obrany.

Putin dohlížel na zkoušku nové zbraně dosahující hyperzvukové rychlosti  jako vrchní velitel ruských ozbrojených sil. Manévrující střela nakonec zasáhla cíl na Kamčatce, uvedla agentura TASS s odvoláním na vyjádření Kremlu.

„Putin dorazil do řídicího střediska a vydal rozkaz přistoupit ke zkouškám,“ uvedl Kreml podle agentury. „Raketu odpálila jednotka raketových vojsk strategického určení ze základny Dombarovskij na cíl na polygonu Kura v Kamčatském kraji. Během letu hyperzvukovou rychlostí okřídlená část uskutečnila vertikální a horizontální manévry a v určené době zasáhla cíl,“ dodala. Program letových zkoušek tím byl splněn, což umožňuje „ve stanovené době“ přijmout Avangard do výzbroje.

Putin později na jednání vlády prohlásil, že ruské ozbrojené síly začnou novou mezikontinentální střelu dostávat od příštího roku. „Je to velký okamžik v životě ozbrojených sil a v životě země. Rusko získalo nový typ strategické zbraně,“ prohlásil podle agentury Reuters.

26.prosince 2018 v 15:16, příspěvek archivován: 26.prosince 2018 v 18:04

VIDEO: #????? ?????????? ?????? ????????? ?????????? ????? ?????? ????????? ?????????? ? ????????????? ??????????? ???????? ?????? ?????? ?? ???????????? ?????? ???????????? ?? ???????? ???? ?? ???????? ???? ? ?????????? ???? https://t.co/tDfBtMpSpL #??????

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

#ВИДЕО Минобороны России публикует видеокадры пуска ракеты комплекса «Авангард» с гиперзвуковым планирующим крылатым боевым блоком из позиционного района Домбаровский по условной цели на полигоне Кура в Камчатском крае https://t.co/tDfBtMpSpL #Авангард #Испытания #ПускиРакет https://t.co/bQZ9lNtXkC

Raketa Avangard má podle Putina mezikontinentální dosah a může letět v atmosféře dvacetinásobně rychleji než zvuk. Přitom dokáže během letu k cíli měnit směr i výšku, čímž je „naprosto nezranitelná“ jakýmikoli prostředky protivzdušné obrany, včetně raketových systémů. Navíc je Avangard navržen s využitím nových kompozitních materiálů, takže vydrží teploty dosahující až 2000 stupňů Celsia, jež mohou vzniknout při průletu atmosférou hypersonickou rychlostí, vylíčil ruský prezident letos v létě.

Základna Dombarovskij v Orenburgské oblasti bývá také označována jako kosmodrom Jasnyj.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video