Marija Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí

Marija Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí | foto: Facebook Mariji Zacharovové

Chceme od Prahy vysvětlení činnosti tajných služeb v Rusku, vzkázala Moskva

  • 409
Rusko očekává, že české úřady odpoví na otázky ohledně činnosti českých zvláštních služeb na ruském území. Ve středu to uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, která připomněla, že český ministr vnitra Jan Hamáček dříve uvedl, že po oznámení údajů o incidentu ve Vrběticích začala Praha stahovat z Ruska pracovníky svých zvláštních služeb.

„Silné odhalení. Toto téma je nutné zveřejnit, pánové,“ poznamenala Zacharovová. Položila české straně několik otázek, zejména kolik zástupců českých tajných služeb dříve působilo v Rusku a kolik jich zůstalo, zda to byli profesionální zpravodajci, anebo šlo o naverbované občany.

Zajímá jí také, zda pracovali pouze pro Česko a na jaké cestovní pasy opustili Rusko, zda mají ruské občanství a jaké zločiny spáchali, pokud české vedení zařídilo jejich „zmizení“. Závěrem zdůraznila, že Moskva netrpělivě očekává bezpochyby zajímavé odpovědi z Prahy.

Mluvčí se nezmínila o tom, že Praha připisuje výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014, při kterých přišli dva lidé o život, agentům ruské vojenské rozvědky.

Toto pondělí z Prahy odletěla zbylá část vyhoštěných zaměstnanců ruského velvyslanectví. Česko museli ruští diplomati a zaměstnanci opustit kvůli kauze Vrbětice do konce května.

O snížení obsazení ruské ambasády v Praze rozhodlo Česko v dubnu po diplomatické roztržce s Ruskem kvůli výbuchům ve Vrběticích. 

Roztržka Česka a Ruska je vyústěním zjištění českých vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. 

Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců české ambasády v ruské metropoli.

Schizofrenní Česko je bojištěm mezi Východem a Západem, píší v Británii

Poté rozhodla ČR o vyhoštění dalších pracovníků, na jejichž odjezd dostalo Rusko čas do konce května. Moskva pak oznámila, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“. 

Ruská vláda také zařadila Česko na seznam „nikoliv přátelských“ států, na kterém kromě ČR figurují již jen Spojené státy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video