Rusku se nelíbí, že základna bude příliš blízko u ruských hranic.

Rusku se nelíbí, že základna bude příliš blízko u ruských hranic. | foto: ČTK

Rusko kritizovalo plánované základny USA v Evropě

  • 76
Ruský ministr obrany Sergej Ivanov ostře vystoupil proti záměru USA vybudovat protiraketovou základnu v relativní blízkosti ruských hranic. USA zatím počítají s tím, že základna vznikne v Česku nebo v Polsku.

"Považujeme to za způsob destabilizace současné situace, za pokus - a nic víc než pokus - nějakým způsobem změnit strategickou rovnováhu," prohlásil Ivanov.

Ruské ministerstvo zahraničí už dříve Polsku pohrozilo blíže nespecifikovanými opatřeními, pokud dovolí Američanům umístit raketovou základnu na svém území.

Polští představitelé uvedli, že o projektu zatím nebylo rozhodnuto a ruské protesty jsou předčasné. O konečném umístění základny se stále jedná. Je možné, že na konečnou lokaci bude mít vliv i fakt, že zatímco Poláků je proti jen asi polovina, Čechů značná většina.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video