Vůdce ruské opozice Navalnyj skončil v nemocnici, možná byl otráven

  • 256
Ruské soudy v pondělí zahájí přestupkové řízení proti stovkám lidí, které policie v Moskvě zadržela při sobotním protestu proti vyloučení opozičních kandidátů z komunálních voleb. Opoziční vůdce Alexej Navalnyj musel být o víkendu hospitalizován kvůli prudké alergii. Podle osobních lékařů a opozičních médií ale mohl být otráven.

Navalného, kterého soud ve středu poslal na třicet dní do vězení za to, že minulou sobotu vybízel k protestům, převezla v neděli ráno záchranná služba do nemocnice kvůli prudkému alergickému záchvatu. Podle jeho mluvčí Kiry Jarmyšové nikdy dříve na podobné zdravotní obtíže netrpěl.

V pondělí odpoledne byl však Navalnyj podle agentury Interfax opět převezen  do vězení. Před nemocnicí se v neděli sešlo několik desítek demonstrantů, policie následně odvedla asi 20 z nich.

Náhlé onemocnění Navalného hodnotí ruské opoziční kruhy podezíravě, veřejnost si podle listu The Guardian stále pamatuje vraždu opozičního politika Borise Němcova z roku 2015.

Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová podle opoziční televize Dožď nevylučuje, že byl otráven neznámou látkou. Od ošetřujících lékařů si k analýze vyžádala vzorky jeho kůže a vlasů a žádala, aby byl pacient hospitalizován ještě nejméně tři dny. Ačkoli policie nejprve nechtěla osobní lékaře k Navalnému pustit, nakonec jim návštěvu umožnila.

„Nemůžeme vyloučit toxické poškození kůže a sliznic neznámou chemickou látkou, kterou mohla použít neznámá třetí osoba,“ napsala podle CNN na Facebooku Vasiljevová. Navalného obtíže podle ní neodpovídají alergické reakci ale spíše otravě. Politik má silně oteklý obličej a zarudlou kůži.

Navalnyj se stal terčem útoku už před dvěma lety. Tehdy mu neznámí pachatelé v polili v Moskvě obličej roztokem barviva, které se v Rusku používá jako antiseptikum. Z poleptání se zotavoval několik měsíců a ve Španělsku podstoupil operaci oka.

Policie zadržela nejvíce demonstrantů za mnoho let

Sobotní demonstrace se zúčastnilo kolem 5000 lidí. Policie zhruba 1400 demonstrantů na několik hodin zadržela. V pondělí ráno bylo ve vazbě ještě 150 lidí. Neobvykle vysoký počet zatčených, asi nejvyšší v Moskvě za posledních deset let, kontrastuje s pokojným průběhem demonstrace svolané ze stejného důvodu před týdnem. Tu ale moskevská radnice povolila.

Podle moskevského rozhlasu byla v pondělí část zadržených rozvezena do několika obvodních soudů v Moskvě i mimo metropoli. Za účast v nepovolené demonstraci a blokování dopravy jim hrozí pokuty nebo několikadenní tresty vězení. Na každého provinilce mají údajně soudy patnáct minut. 

Podle zahraničních novinářů, kteří sobotní policejní zásah sledovali, se mnoho lidí zranilo - policejní obušky způsobily zlomené končetiny a rozbité hlavy. Proti „neúměrnému použití síly“ protestovalo americké velvyslanectví v Moskvě, znepokojení kvůli „policejní brutalitě“ vyjádřila i kremelská rada pro lidská práva, poradní orgán prezidenta Vladimira Putina.

Opozice se nechce vzdát, plánuje další demonstraci

Několik dalších opozičních politiků zůstává nadále ve vězení, kde čelí obvinění, že bránili volební komisi ve výkonu práce. Podle The Guardianu navíc policie v posledních dnech provedla řadu domovních prohlídek. 

Opoziční lídři oznámili, že na nadcházející sobotu svolávají další protest, kterým chtějí udržet úřady pod tlakem. 

K víkendovým událostem v Moskvě se vyjádřilo i české ministerstvo zahraničí. Uvedlo, že „svoboda shromažďování je garantována mezinárodněprávními závazky, a proto lidem má být umožněno projevit svůj názor i tímto způsobem“.

Během demonstrací v Moskvě zadržela policie stovky lidí:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video