ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Rusku se k výročí konce války chystá amnestie, rozhodnou poslanci

  • 10
Ruští poslanci Státní dumy mají na stole návrh na vyhlášení amnestie k 75. výročí vítězství ve druhé světové válce. Oznámil to list Kommersant na svém webu. Podle návrhu by se amnestie měla vztahovat mimo jiné na vězně, kteří byli odsouzeni poprvé za drobné až středně závažné trestné činy.

Amnestie by se dále vztahovala na veterány bojů se separatisty a islamisty na severním Kavkaze, na odsouzence, kterým dříve byla udělena sovětská a ruská státní vyznamenání či na likvidátory jaderných havárií v Černobylu a v závodu Majak (která v 50. letech zamořila na Uralu území o rozloze 1 000 kilometrů čtverečních).

Amnestie má dostat z vězení na svobodu matky nezletilých dětí, otce samostatně vychovávající své děti, ženy starší 55 let a zdravotně postižené. Amnestie se podle návrhu nemá vztahovat na odsouzence za těžké zločiny.

K vyhlášení amnestie již dříve vybídla prezidentská rada pro lidská práva a úřední ochránce práv podnikatelů.

V Rusku podle ústavy prezident uděluje individuální milosti, hromadné amnestie ale vyhlašují poslanci.

Na květnové oslavy válečného vítězství začal prezident Vladimir Putin již před časem zvát zahraniční hosty, včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video