Nevím, jak bez tebe žít. Navalná se rozloučila s manželem dojemným videem

  • 44
Vdova po zesnulém ruském opozičníkovi Alexeji Navalném Julia zveřejnila v den manželova pohřbu koláž, která zachycuje jejich společné chvíle. K videu hraje píseň, v níž se mimo jiné zpívá: „Prosím, neumírej.“ Navalná ke vzpomínkám na šťastnější okamžiky přidala i vzkaz adresovaný svému muži. Ten zemřel v polovině února v ruském vězení.

„Ljošo, děkuji ti za šestadvacet let absolutního štěstí. Ano, i za poslední tři roky štěstí. Za lásku, za to, že jsi mě vždycky podporoval, že jsi mě rozesmíval i z vězení, že jsi na mě vždy myslel,“ píše Navalná ve zveřejněném tweetu.

„Nevím, jak bez tebe žít, ale budu se snažit, abys tam nahoře měl ze mě radost a byl na mě pyšný. Nevím, jestli se mi to podaří, ale pokusím se,“ pokračuje s tím, že si je jistá, že se jednoho dne setkají.

Navalného vyprovodila hudba z Terminátora. Přišly tisíce Rusů, zastrašování navzdory

„Tolik příběhů jsem ti ještě nevyprávěla a v telefonu mám pro tebe uložených tolik písniček, hloupých a vtipných a vůbec, upřímně řečeno, hrozných, ale jsou o nás, a tak jsem chtěla, aby sis je poslechl. A tak jsem se chtěla dívat, jak je posloucháš, jak se směješ a jak mě pak objímáš,“ vzkazuje.

Zesnulý ruský opozičník Alexej Navalnyj byl po průtazích ze strany úřadů pohřben v Moskvě. Snímek pochází ze smutečního obřadu v chrámu Ikony Matky Boží. (1. března 2024)

„Miluju tě navždy. Odpočívej v pokoji,“ dodává. Ve videu jsou vidět i obě děti manželů, kteří se v posledních letech viděli jen sporadicky. Poté, co se Navalnyj zotavil z pokusu o otravu novičokem a vrátil do Ruska, ho policie okamžitě zatkla. Od té doby byl ve vězení, kde také 16. února zemřel.

V pátek se s ním v Moskvě rozloučili jeho rodiče a tisíce příznivců, Navalná s dětmi však mezi nimi chyběla. Po krátké komorní pietě rakev s Navalného tělem opustila chrám a byla převezena na nedaleký Borisovský hřbitov, kde se uskutečnil samotný pohřeb. Už od rána okolí střežila ruská policie.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video