"Hajlující" figuríny ve vitríně obchodu Adidas v ruské Voroněži

"Hajlující" figuríny ve vitríně obchodu Adidas v ruské Voroněži | foto: youtube.com

Rusové se zlobí na Adidas kvůli hajlujícím figurínám, firma se kaje

  • 20
Společnost Adidas se omluvila za "hajlování" figurín ve výkladu svého obchodu v ruské Voroněži. Nevhodně naaranžovaných panáků si ruská média všimla ve chvíli, kdy před vitrínou místní neonacisté mlátili demonstranty za práva sexuálních menšin.

"Společnost Adidas se dozvěděla o událostech ve Voroněži a Jekatěrinburgu, které nebyly schváleny vedením společnosti a které porušily interní pravidla chování. Hluboce se omlouváme za způsobené nepříjemnosti a zástupci firmy již aktivně spolupracují s úřady při pátrání po pachatelích," praví se v prohlášení společnosti, o kterém informovala ruská média.

Incident se odehrál ještě o víkendu, kdy aktivisté homosexuální komunity v několika městech protestovali proti chystanému federálnímu "zákazu propagace homosexuality mezi nezletilci", jakým se již místy odůvodňují zákazy pochodů gayů a lesbiček.

Ve Voroněži akce skončila útokem skinů, kterému policie prý jen přihlížela. Zatímco útočníci bili hrstku demonstrantů, v obchodu Adidas se kdosi postaral o to, aby figurína ve výkladu zdvihla ruce k nacistickému pozdravu. Fotografie s "hajlujícím manekýnem" pak obletěla ruský internet.

O pár dnů později se v uralském Jekatěrinburgu ve výkladu obchodu Adidas dokonce objevila papírová figurína Adolfa Hitlera ve firemním oblečení jako "Áda v ádovi", prý k velkému pobavení návštěvníků obchodního střediska.

Tuto akci však neměl na svědomí žádný prodavač se sklony krajního pravičáka, ale dala o sobě vědět skupina umělců, kteří si říká "Zlí".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video