Vladimir Někrasov byl zatčen společně se Semjonem Mogilevičem

Vladimir Někrasov byl zatčen společně se Semjonem Mogilevičem | foto: Profimedia.cz

Ruská policie zatkla mafiánského bossa Mogileviče

  • 1
Moskevská policie zatkla jednoho z nejhledanějších bossů ruské mafie Semjona Mogileviče. Záminkou je podezření, že šidil stát na daních. "Muži sedmi tváří" se ale připisuje také kuplířství či pašování uranu. Jeho jméno se objevilo i v souvislosti s proslulým zátahem v pražské restauraci U Holubů.

Asi padesátka členů policejního komanda zatkla Mogileviče spolu s milionářem Vladimirem Někrasovem ve středu večer poblíž jednoho z moskevských nákupních středisek. Zadržení se údajně nebránili.

Jedenašedesátiletý Mogilevič je výraznou postavou mezinárodní mafie. Rejstřík zločinů, z nichž je obviňován, téměř vyčepává trestní zákoník. Figurují mezi nimi praní špinavých peněz, kuplířství, zpronevěra nebo krádeže ikon.

Impulzem k zatčení muže, kterému se přezdívá také Seva nebo Don Simeon, byly daňové úniky související s parfumériemi Arbat Prestiž. Síť 64 prodejen vlastní Někrasov a Mogilevičova pozice v podniku není jistá. Oba ale údajně obrali stát v přepočtu o 36 milionů korun.

Mogilevič vystupoval pod falešnou identitou jako Sergej Šnajder, ale podle vyšetřovatelů má platné dokumenty na sedmnáct dalších jmen.

Co vedlo k zatčení?
Ruská média spekulují o několika verzích celé kauzy. První z nich je, že se kriminalisté snažili dostat "na kobylku" především Mogilevičovi a milionář Někrasov a jeho kosmetická firma se ke všemu spíše připletli. 

Podle druhé verze jsou ale ve hře velké peníze spojené s ruským zemním plynem a s rusko-ukrajinskou společností RosUkrEnergo, která přes další firmy distribuuje ruský plyn na Ukrajině.

Mogilevič je prý naopak svázán s maďarskou firmou Eural Trans Gas (ETG), která se v roce 2004 snažila na Ukrajinu dodávat plyn z Turkmenistánu.

Listy si všímají i faktu, že Mogilevič žil v poslední době sice pod falešným jménem, ale naprosto veřejně v Moskvě a úřadoval ve známém hotelu Ukrajina, kde si pronajímal kancelář.

Do českého povědomí se mafiánský boss dostal po policejní razii v pražské restauraci U Holubů, kde se v květnu 1995 podle policie setkali představitelé dvou ruskojazyčných zločineckých skupin.

Policie zasáhla proto, že dostala anonymní oznámení, že zde má být zavražděn šéf jedné skupiny Mogilevič.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video