Prezident Basescu se ztrapnil v bukurešťském supermarketu

Prezident Basescu se ztrapnil v bukurešťském supermarketu | foto: Profimedia.cz

Rumunský prezident se omluvil za „špinavou cikánku“

  • 43
Rumunský prezident Traian Basescu sice ve víkendovém referendu potvrdil svůj post, ale má z ostudy kabát. Novinářce, která ho žádala o rozhovor, sebral mobilní telefon a označil ji za "smradlavou cikánku". Za výrok se později omluvil.

Incident se stal v sobotu v bukurešťském supermarketu. Zatímco v zemi probíhalo referendum o odvolání hlavy státu, Basescu s manželkou nakupoval.

Politika odchytla novinářka Andrea Panaová a požádala ho o vyjádření k referendu. Přitom si ho nahrávala na mobilní telefon. Basescovi ale povolily nervy a telefon jí sebral.

Technika je ovšem zrádná. Ukradený telefon dál nahrával a zachytil, jak si Basescu své choti stěžuje na novinářku jako na "smradlavou cikánku".

Aféra naplno propukla poté, co prezidentův mluvčí telefon vrátil. Rasistický výrok mohl jít rovnou do vysílání.

Před prezidentským úřadem se sešla asi dvacítka Romů

Prezidentova slova rozzlobila romské aktivisty. Asi dvacítka z nich přišla hned v pondělí demonstrovat před sídlo hlavy státu. Někteří z nich se oblékli do triček s nápisem "Špinavý cikán". Basescovi nechali na úřadu dopis, kousek mýdla a CD s romskou hudbou.

Prezidentovi nakonec nezbylo než se omluvit. Jeho kancelář uvedla, že prezident "lituje, že použil nevhodný
výraz v soukromém rozhovoru, který se stal veřejným". Basescu také požádal novinářku o omluvu.

Dobře dopadlo pro hlavu Rumunů alespoň sobotní referendum. Basescu v něm získal tři čtvrtiny hlasů a upevnil tak svou pozici vůči parlamentu a vládě.

Situace Romů v Rumunsku není dobrá. Jsou diskriminováni na trhu práce a mnozí žijí v hluboké bídě. Tvoří zhruba pět procent z 21 milionů Rumunů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Kabát, referendum

Video