Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Rumunsko vyhostilo sedm cizinců. Verbovali pro islamisty

  • 17
Rumunsko vyhostilo sedm cizinců blízkých Islámskému státu a teroristické síti al-Káida kvůli islamistické propagandě a verbování stoupenců. Podle agentury AFP to o víkendu oznámila rumunská zpravodajská služba SRI.

Bukurešťský soud nejprve v úterý označil za nežádoucí skupinu šesti osob, z nichž pěti zakázal vstup do země v následujících sedmi letech a jedné po dobu tří let. Ve čtvrtek pak stejný verdikt, ale na dobu deseti let, stihl nejmenovaného tuniského studenta.

Členové této skupiny „vyznávající radikální ideologie teroristických organizací Islámský stát a al-Káida“ podle sdělení SRI prováděli extremistickou islámskou propagandu a rekrutovali lidi do ozbrojených skupin „v oblastech ovlivněných teroristickým fenoménem“.

Státní příslušnost vyhoštěných, kromě tuniského studenta, SRI nesdělila. Ve svém prohlášení pouze uvedla, že všichni byli „zástupci zahraničních obchodních společností“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video