Rumunsko začalo u hranic s Ukrajinou stavět protiletecké kryty (12. září 2023)

Rumunsko začalo u hranic s Ukrajinou stavět protiletecké kryty (12. září 2023) | foto: Rumunské ministerstvo obrany

Rumuni se bojí válečných dronů, hranice s Ukrajinou posílí protivzdušná obrana

  • 10
Rumunsko přesouvá prostředky protivzdušné obrany blíž k vesnicím na břehu Dunaje u hranic s Ukrajinou poté, co na jeho území opakovaně dopadly části patrně ruských dronů. S odvoláním na dva nejmenované zdroje z oblasti obrany to uvedla agentura Reuters. Podle jejích informací Rumunsko v příhraničním regionu taktéž navýšilo počet armádních pozorovacích stanovišť a hlídek.

Části dronů na svém území Rumunsko nalezlo v době, kdy Rusko pravidelně podniká dronové útoky na ukrajinskou přístavní infrastrukturu na Dunaji. Rusko útočí mimo jiné na přístavy Izmajil a Reni, které leží hned naproti Rumunsku na druhém břehu Dunaje.

Rumunské úřady zatím informovaly o nálezu částí dronů podobných těm, které používá ruská armáda, dohromady třikrát. Podle známých informací se dosud nestalo, aby do rumunského vzdušného prostoru vletěly plně funkční ruské drony nebo bezpilotní letouny nesoucí výbušniny, sdělily agentuře Reuters její zdroje. Není ale vyloučeno, že v budoucnu se tak nedopatřením stane, upozornily.

Od doby, kdy Ukrajina v oblasti přístavů na Dunaji posílila svoji protivzdušnou obranu, létají ruské drony v nižší výšce, takže jsou obtížněji zachytitelné. Kromě toho se pohybují ve skupinách, v nichž mohou být i atrapy, jejichž účelem je vyčerpat ukrajinskou obranu.

Rumuni se jistí proti válečným dronům, u hranic s Ukrajinou začali stavět kryty

Rumunsko podniklo v poslední době ve snaze posílit bezpečnost obyvatel na východě země u hranic s Ukrajinou řadu dalších opatření. V úseku mezi rumunskými městy Galati a Sulina rozšířilo bezletovou zónu a na základnu Borcea ležící asi 150 kilometrů od Izmajilu rozmístilo čtyři americké stíhačky F-16.

Na základnu kromě toho podle rumunského ministerstva obrany dorazilo asi 100 amerických vojáků. U vesnice Plauru, v jejíž blízkosti se v minulosti zřítily úlomky dronů, nechaly rumunské úřady kromě toho zbudovat dva protiletecké kryty.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video