Virus ptačí chřipky

Virus ptačí chřipky - Virus ptačí chřipky | foto: Profimedia.cz

Rumunsko objevilo první případy ptačí chřipky

  • 21
Rumunsko zjistilo první případy ptačí chřipky na svém území, a to v ústí řeky Dunaj. Nakaženi byli tři domácí ptáci v oblasti delty Dunaje, oznámil ministr zemědělství Gheorghe Flutur. "Měli pozitivní test na ptačí chřipku," oznámil Flutur novinářům.

Ministr se nevyjádřil, zda jde o smrtelný druh H5N1. "Pošleme vzorky do Velké Británie na důkladný rozbor," uvedl.

Rumunsko je Česku nebližší zemí, kde se ptačí chřipka objevila. Podezření na tuto chorobu oznámilo naposledy na konci srpna Finsko. Šířit ji měl mořský racek na severu země.  - více zde

Epidemie se začala šířit v půlce srpna v Asii, zasáhla i Rusko. V čeljabinské oblasti u pohoří Ural se v polovině srpna vyskytl člověku nebezpečný kmen viru ptačí chřipky.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace oznámilo, že virus ptačí chřipky, který se na Sibiři objevil, je kmen H5N1 přenosný na člověka. Rusko se snaží zabránit postupu choroby na svém území a dále k branám Evropy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před zmutováním viru ptačí chřipky. Zmutovaný virus by se totiž mohl přenášet z člověka na člověka. Pandemie chřipky by si pak mohla vyžádat až 150 milionů životů. Odborníci proto vyzývají, aby se svět na případnou mutaci viru připravil.

"Pokud virus H5N1 zmutuje a začne se šířit z člověka na člověka, bude záležet na efektivitě světové reakce, zda infekce zabije pět milionů, nebo až 150 milionů lidí," prohlásil David Nabarro z WHO. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video