Rozdělme Kosovo, než bude pozdě, žádá srbský ministr vnitra. Ilustrační snímek

Rozdělme Kosovo, než bude pozdě, žádá srbský ministr vnitra. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rozdělme Kosovo mezi Srbsko a Albánii, navrhuje srbský ministr

  • 201
Kosovo by se mělo rozdělit mezi Srbsko a Albánii. Prohlásil to místopředseda srbské vlády a ministr vnitra Ivica Dačič. Je to podle něj jediná možnost, jak kosovský problém vyřešit. Priština takovou vizi, která by znamenala zánik Kosova jako státu, ostře odmítá.

"Pokoušeli jsme se bránit Kosovo válkou, ale neuspěli jsme. Proto mluvím o rozdělení, dokud nebude pozdě. Znamenalo by to korekci hranic mezi dvěma sousedními státy, Srbskem a Albánií," řekl Dačič v rozhovoru pro týdeník NIN.

Odtržení Kosova

Kosovo se od Srbska jednostranně odtrhlo v únoru 2008. Srbsko samostatnost své provincie neuznává a prištinské úřady v podstatě ignoruje.

Srbsko podle něj udělalo chybu, když o Kosovu nejednalo s Albánií. "Copak jsme opravdu tak naivní a myslíme si, že Kosovo přežije jako nezávislý a samostatný stát," ptal se hypoteticky Dačič a pokračoval. "Copak v Prištině a v Tiraně žijí různí Albánci? Vyprávějí nám o multietnickém Kosovu, ale náš národ pohádky o multietnickém životu nepotřebuje."

Dačič míní, že je lepší rozdělit Kosovo mezi Albánii a Srbsko než mezi Srbsko a Kosovo, protože Albánci v Kosovu jsou národnostní menšinou Albánie.

Skončeme s rakovinovou ránou

Jedině Srbsko může "skoncovat s Kosovem jako se svou rakovinovou ránou", zdůraznil politik. Nynější politický dialog mezi Bělehradem a Prištinou podle něj nevyřeší zásadní otázku o stanovisku zemí EU a USA vůči Kosovu a výsledkem dialogu může být maximálně jen "nějaký druh zvláštní autonomie pro Srby na severu" Kosova.

Dačič o rozdělení Kosova nemluvil poprvé. Nedávno jako první z oficiálních srbských představitelů začal mluvit o "kompromisu". Ten by spočíval ve vytvoření demarkační linie v Kosovu mezi územími, na nichž žijí Srbové, a územím, kde žijí Albánci.

Na severu Kosova při hranicích se Srbskem žije asi 40 tisíc Srbů, kteří úřady v metropoli Prištině neuznávají. Dalších 80 tisíc Srbů, kteří mají k Prištině stejný vztah, žije v menších enklávách na jih od řeky Ibar.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video