Vrtná plošina Driller III, která hloubí pomocný vrt, v pozadí Helix Q4000, který ucpává poškozený vrt na dně Mexického zálivu.

Vrtná plošina Driller III, která hloubí pomocný vrt, v pozadí Helix Q4000, který ucpává poškozený vrt na dně Mexického zálivu. | foto: AP

Ropa již neuniká, BP do poškozeného vrtu pumpuje cement

  • 12
Poté, co ropná společnost BP definitivně zastavila únik ropy na dně Mexického zálivu, spustila akci na umrtvení poškozeného vrtu. Těžaři do vrtu Macondo začali pumpovat cement. Operace doplní hloubení pomocných vrtů, které mají být dokončeny v polovině srpna.

Cementování vrtu je další fáze operace, která má trvale izolovat a umrtvit havarovaný vrt. BP k operaci přistoupila několik hodin poté, co jí postup americké úřady povolily.

"Tato procedura doplní pokračující hloubení odlehčovacích vrtů," oznámila BP. Pomocné vrty, které mají být hotovy ve druhé polovině srpna, učiní pomyslnou tečku za zapečetěním poškozeného místa. Těmito pomocnými vrty chce BP vhánět bahno s cementem spodem do poškozeného vrtu.

"Vzhledem k úspěšné první fázi operace a pozitivnímu vyhodnocení výsledků testu jsem pověřil BP zacementováním poškozeného vrtu," prohlásil o několik hodin dříve admirál americké pobřežní stráže Thad Allen, který na záchranné operace dohlíží.

Při předchozí fázi umrtvení vrtu se díky tlaku bahna vháněného do poškozeného vrtu podařilo vytvořit pevnou "zátku", která brání ropě v dalšímu úniku. Bahnem je nazývána speciální těžká tekutá hmota, kterou těžaři používají.

Tři čtvrtiny ropy se prý vypařily

Americký prezident Barack Obama, kterému postup Bílého domu při řešení havárie vynesl značnou kritiku a pokles popularity, ve středu výrazný pokrok při likvidaci ropné havárie uvítal. Únik ropy do Mexického zálivu se podle něj "konečně blíží ke konci".

Podle pondělního odhadu americké vlády od dubna do zálivu uniklo 4,9 milionu barelů ropy. Jde tak o největší ropnou katastrofu v dějinách, ke které nedošlo v důsledku válečného konfliktu. Předchozím největším podobným neštěstím byla nehoda na mexickém vrtu Ixtoc v roce 1979. Do moře tehdy uniklo 3,3 milionu barelů ropy.

Americká vláda tento týden oznámila, že 75 procent uniklé suroviny se doposud vypařilo, rozptýlilo nebo bylo jiným způsobem zachyceno. Někteří experti se proto podle Reuters domnívají, že pobřeží se tak zřejmě vyhne nejčernějším scénářům o ekologické zkáze.

Největší ropné katastrofy

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video