Cikánský tanec v zahradách Alcazár (Alfred Dehodencq, 1851)

Cikánský tanec v zahradách Alcazár (Alfred Dehodencq, 1851) | foto: Creative Commons

Španělé zařadili do osnov kulturu Romů, aby lépe poznali svoji povahu

  • 46
Většina španělských regionů plánuje rozšířit školní osnovy o dějiny a kulturu romské menšiny. Nový vzdělávací program by měl lépe odrážet přínos španělských Romů pro národní kulturu a jazyk. Zároveň by měl rozšířit povědomí romských dětí o vlastním původu a ostatním dětem pomoci překonat bariéry.

„Romská kultura inspirovala hudbu Manuela de Fally, malby Diega Velázqueze, Estebana Murilla a Pabla Picassa, literární dílo Federica Garcíi Lorcy... Kde se o tom však dozvíme?“ ptá se deník El País. „Ve školních osnovách nenajdeme absolutně nic,“ odpovídá ředitel Ústavu romské kultury Diego Fernández.

Španělsko se teď chystá neuspokojivý stav napravit a romskou kulturu nově zařazuje do vzdělávacího programu. „Aby se romské děti setkávaly se svou kulturou také ve škole a ostatní jim mohly lépe porozumět,“ vysvětluje Fernández.

Záměr potvrdili v pátek zástupci ministerstva školství autonomního regionu Kastilie a Léon, kteří představili materiály na podporu a šíření romské kultury a dějin. „Jak je možné vyučovat dějiny Španělska bez jediné zmínky o Romech?“ ptá se ministr Fernando Rey Martínez.

V zemi žije podle odhadů až milion Romů, kteří tak tvoří asi dvě procenta celkové populace. Španělsko ve srovnání s dalšími evropskými státy v integraci romské menšiny vyniká, romská kultura je však podle Martíneze marginalizována. „Chováme se k nim jako k cizincům, ačkoli zde s námi žijí už pět set let,“ dodává.

Komise složená ze šesti organizací, zabývajících se postavením Romů ve společnosti, z učitelů a technických poradců pracuje na nové koncepci vzdělávání, představující otisk svébytné romské komunity do národní kultury. Nová učební látka by se měla začít probírat již od příštího školního roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video