Rok 2000 neznamená raketové nebezpečí

- Obavy, že s přechodem na rok 2000 může nastat všeobecný kolaps počítačové sítě a následkem toho by mohlo dojít k náhodnému odpálení ruských či amerických raket, jsou neopodstatněné. Prohlásil to dnes americký expert John Koshinen na konferenci zaměřené právě na otázky spojené s rokem 2000, která se koná v Manile.
Koshinen stojí v čele komise, kterou ustavil americký prezident právě s cílem analyzovat nebezpečí, jež by mohla plynout z obav některých počítačových odborníků, že s přechodem z jednotky na dvojku v datovacím systému počítačů nastane neřešitelný chaos, který povede k rozpadu počítačových sítí.
Informační systémy jsou s ohledem na hospodárnější využívání paměťové kapacity koncipovány tak, že berou v potaz pouze poslední dvojčíslí ročního datování. Odborníci nejsou zatím s to zjistit, zda počítače dokáží rozlišit rok 2000 od roku 1900 a tím zabránit obrovskému zmatku a rozpadu informačních sítí.
"Bez lidského zásahu rakety nevzlétnou," prohlásil Koshinen.
Zdůraznil zároveň, že skutečné obavy vyvolává existence odlišných forem poplašných systémů a nebezpečí dezaktivace radarových obrazovek, která by mohla vyvolat vysoký "stupeň znepokojení" u personálu obranných zařízení.
Řada počítačových odborníků ve svých přednáškách na konferenci dala najevo znepokojení zejména nad možností spontánního odpálení ruských raket, k němuž by mohlo dojít právě následkem zastaralejší technické úrovně.
Koshinen oznámil, že Washington i Moskva předpokládají spolupráci ve výměně údajů týkajících se obrany a výstražných systémů, aby tak v období přechodu na rok 2000 společně předešly možnosti selhání raketové techniky.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Raketa

Video