Rezonance vynesla Nobelovu cenu

  • 4
Udělením ceny za lékařství a fyziologii začal nabitý nobelovský týden. Získali ji Brit Peter Mansfield a Paul C. Lauterbur z USA. Švédská akademie ocenila jejich výzkum magnetické rezonance, která se využívá při vyšetřování pacientů. Spolu s oceněním si rozdělí částku 10 milionů švédských korun.

Čtyřiasedmdesátiletý Paul Lauterbur a o čtyři roky mladší Peter Mansfield zdokonalili metodu šetrného snímkování vnitřních orgánů pacientů, která se začala používat v lékařské praxi v roce 1980.

Peter Mansfield přišel na to, jak vyhodnotit a matematicky analyzovat signály, které vysílá tělo v reakci na magnetické pole, díky Lauterburovi je možné převést je do dvourozměrného snímku.

V současnosti ve světě pracuje přes 22 tisíc MR přístrojů, na kterých se ročně uskuteční kolem 60 milionů vyšetření.

Udílení cen předcházely spekulace o možných laureátech. Padala celá řada jmen vědců, kteří se podíleli na výzkumu DNA, přispěli k léčení vážných poruch ledvin nebo spoluobjevili virus HIV. Jména dvou oceněných mezi nimi chyběla.

K loňské ceně pomohl červ
V loňském roce obdrželi cenu za lékařství a fyziologii Sydney Brenner a John Sulston z Velké Británie a Robert Horvitz z USA.

Pozorováním buněčného dělení a specializace buněk u červa Caenorhabditis elegans přispěli k pochopení procesu genetické regulace při vývoji orgánů a odumírání buněk. - více zde

Od spisovatele k mírotvorci
Nobelovská sezóna začala oceněním jihoafrického spisovatele Johna Maxwella Coetzeeho. Třiašedesátiletý autor a dvojnásobný držitel Bookerovy ceny za literaturu kandidoval na Nobelovu cenu už řadu let. - více zde

V úterý oznámí stockholmský Karolinska Institute jméno - či jména - laureátů v oboru fyziky, ve středu následuje chemie. Téhož dne udělí Švédská banka ocenění za ekonomické vědy, které se dává od roku 1969.

Týden vyvrcholí pátečním udělením Nobelovy ceny v zřejmě nejkontroverznější, mírové kategorii. Zasvěcení považují za žhavé kandidáty brazilského prezidenta da Silvu, papeže Jana Pavla II. a Václava Havla. - více zde

Paul C. Lauterbur ze Spojených států, který spolu s Britem Peterem Mansfieldem získal Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii. (6. října 2003)

Peter Mansfield z Velké Británie, který spolu s Američanem Paulem C. Lauterburem získal Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii. (6. října 2003)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video