Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děvčata, vyhýbejte se tmě a parku. Německo řeší sexuální násilí v Řezně

  10:17
V Německu vzbudil velkou pozornost dopis ředitele dívčích škol v Řeznu Hanse Lindnera, který v něm doporučuje, aby dívky nechodily v oblasti nádraží a přilehlého parku samy neosvětlenými ulicemi. Impulsem k napsání varování byly dva případy znásilnění. U obou ale existují nejasnosti. Město se nicméně potýká s kriminalitou migrantů, kteří v rámci drogové subkultury páchají i zločiny sexuálního charakteru.
Hlavní nádraží v Řezně (1. října 2023)

Hlavní nádraží v Řezně (1. října 2023) | foto: Profimedia.cz

„Požádejte svou dceru, aby využívala jen velmi dobře osvětlené cesty.“ Taková věta stála v dopisu zaslaném ředitelem školy rodičům přibližně 1200 studentů.

Doporučoval jim, ať své děti odradí od cest ze školy na vlakové nádraží přes park Fürst-Anselm, protože není dostatečné osvětlený. Podle něj by se mu děti měly „vyhnout za každou cenu“. Varuje též, že park a oblast kolem něj jsou plné zločinu, i přes přítomnost policie.

„Bez ohledu na denní dobu by vaše dcery měly chodit do školy ideálně ve skupinkách,“ napsal podle listu Die Welt ředitel. Dopis se rychle rozšířil na sociálních sítích a vyvolal celonárodní rozruch. Chytila se jej německá média včetně nejčtenějšího bulvárního deníku Bild a znovu se rozběhla diskuze, zda Německo zvládá v kontextu vysokého počtu příchozích migrantů chránit své občany před násilnostmi.

Lindner z takové pozornosti není příliš šťastný. Vadí mu zvláště to, že jeho psaní pro svou agendu přebírají krajně pravicové skupiny. Dopis měl podle něj čistě preventivní charakter. Ředitel chtěl upozornit, že dívky se budou po školním plesu vracet domů, a chtěl zajistit, že vše proběhne bez problémů.

„Nikdy se nic nestalo. A tak by to i mělo zůstat,“ zdůrazňuje Lindner, který je ředitelem sedmnáct let.

Pochybnosti o znásilněních

Lindner přiznává, že jeho písemné varování vzniklo v reakci na zprávy o dvou případech znásilnění v okolí parku, o nichž informovala média. Podle mluvčího policejního ředitelství Horní Falce se sídlem v Řezně Clause Feldmeiera však v obou případech od začátku vyvstávaly otazníky.

V prvním případě sedmadvacetiletá žena uvedla, že ji v lednu u obelisku znásilnili dva arabsky vyhlížející muži. Policisté ale začali mít o jejím tvrzení pochybnosti. V oblasti je mnoho kamer, na nich však nebyly žádné záznamy, které by její verzi událostí potvrzovaly. K incidentu podle mladé ženy došlo za bílého dne, přesto se na poměrně frekventovaném místě nenašel žádný svědek, který by zaznamenal muže odpovídající ženině popisu. Policie naopak objevila svědka, jenž se v uvedené době nacházel v blízkosti místa činu a „nezpozoroval nic, co by potvrzovalo ženino tvrzení“.

Migranti znásilnili v Itálii na veřejném WC třináctiletou dívku před zraky přítele

Žena se při výslechu přiznala k nepravdivým výpovědím. Státní zastupitelství proti ní zahájilo předběžné řízení pro předstírání trestného činu, za což jí hrozí trest odnětí svobody až tři roky. Stále pro ni ovšem platí presumpce neviny.

Druhý případ nastal krátce po prvním. Dva muži z Tuniska údajně znásilnili devětadvacetiletou ženu. Policie ale zjistila, že dotyčná je narkomanka, která muže sama oslovila. Zřejmě jim nabídla sex výměnou za peníze. Věc se pak pravděpodobně zvrtla a muži zašli příliš daleko. Policie uvádí, že případ ještě není uzavřen, a nechce jej dále komentovat. Oba podezřelí jsou ve vazbě.

Dlouhodobě problematická oblast

Portál Merkur.de upozorňuje, že v rámci celostátní debaty poněkud chybí důležitý poznatek. Okolí nádraží a zejména park v blízkosti takzvaného obelisku neboli památník Carla Anselma byly vždy ohniskem zločinů a cesta z dívčí školy na hlavní nádraží nikdy nebyla bez rizika. Škola na možné potíže upozorňovala už v minulosti.

Podle Merkuru se město v poslední době ve zvýšené míře potýká s kriminální aktivitou části migrantů z Afriky, především Tunisanů, kteří se v oblasti pohybují. Jejich jednání vykazuje i prvky organizovaného zločinu. Kvůli nim byla v okolí nádraží a parku posílena policejní přítomnost.

Migranti v Německu napadli už 7 tisíc žen, tvrdí statistiky spolkové kriminálky

Portál uvádí, že kriminální jednání migrantů se netýká primárně sexuálních zločinů. Policie zaznamenala jejich zvýšený nárůst, nicméně zdůrazňuje, že se odehrávají v určitém konkrétním kontextu drogové scény a prostituce. K násilnostem podle ní dochází, když se prostituce spojí s nedostatkem peněz.

Policie sexuální akty jako směnu za drogy zatím neklasifikuje jako znásilnění, uvádí místní noviny Regensburger Nachrichten. Jinak je to v případě, že dealer nutí ženu k sexu s jinými muži předtím, než ji dá dávku. To už policie hodnotí jako jasné znásilnění. Michael Zaschka z policejního ředitelství Horní Falce podotýká, že policie nemá žádné diferencované údaje o tom, kolik sexuálních deliktů se na scéně stalo a kolik kolemjdoucích bylo zasaženo.

Fürst-Anselm-Park

Fürst-Anselm-Park

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...