Z revolveru se střílelo při přepadení pošty. Zda zabil Olofa Palmeho, nelze dokázat. Ilustrační foto

Z revolveru se střílelo při přepadení pošty. Zda zabil Olofa Palmeho, nelze dokázat. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Revolver z jezera na Palmeho vraha neukázal

  • 2
Revolver, který byl loni vyloven z jezera ve středním Švédsku, nijak nepomohl vyšetřovatelům s objasněním vraždy bývalého premiéra Olofa Palmeho. Revolver Smith & Wesson považovaný za možnou vražednou zbraň je údajně v tak špatném stavu, že z něj není možné sejmout otisky prstů ani vzorky DNA.

"Je příliš zkorodovaný, a tak je nemožné dojít k závěru, zda byl použit při vraždě nebo jiných zločinech," citovala dnes agentura AP mluvčího švédské Národní laboratoře soudních věd Stefana Petterssona.

Specializované pracoviště zároveň porovnalo náboje nalezené ve zbrani a na místě činu. Ani to jim však žádnou odpověď nepřineslo.

Revolver byl objeven v listopadu na dně jezera v regionu Dalarna (více zde). Policii na něj upozornil švédský bulvární list Expressen. Podle vyšetřovatelů měla mít zbraň souvislost s přepadením poštovního úřadu v městečku Mockfjärdu v roce 1983, kde z ní byla vypálena jedna rána.

"Mockfjärdský" revolver je spojován s Palmeho vraždou zejména proto, že projektil z přepadení pošty svým chemickým složením přesně odpovídá projektilům, jimiž byl 28. února 1986 na rušné ulici v centru Stockholmu zasažen švédský ministerský předseda.

Olof Palme šel tehdy s manželkou z kina bez osobních strážců a neznámý pachatel do něj z bezprostřední blízkosti vystřelil dvě rány. Atentát na populárního, ale často i kontroverzního státníka zmobilizoval vyšetřovatele k největší a také nejdelší pátrací akci v historii Švédska.

Smrt 59letého Palmeho ale dodnes objasněna není. Hlavní podezřelý, Christer Pettersson, zemřel v září roku 2004, aniž bylo možné mu čin prokázat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video