Tomáš Havlín

Tomáš Havlín | foto: iDNES.cz

Reportér iDNES.cz: Moskvany zajímají spíš nákupy než politika

  • 28
Nedělní volby ruského prezidenta dopadly přesně tak, jak se čekalo. Vyhrál Putinův "vyvolený" Dmitrij Medveděv, dokonce téměř stejným počtem hlasů, jaký mu přisuzovaly průzkumy. Dění sledoval v Moskvě reportér iDNES.cz Tomáš Havlín. "Ruská veřejnost je fázi politické hibernace," řekl v on-line rozhovoru. Rusové se podle něj zajímají víc o nové řady mobilů než o volbu šéfa Kremlu.

Odpovědi Tomáše Havlína
najdete ZDE

Dmitrij Medveděv, nynější první vicepremiér a jeden z šéfů plynárenského gigantu Gazprom, dostal v neděli přes 70 procent hlasů. Jen málokdo pochyboval, že tomu tak bude. Medveděva si totiž za svého nástupce vybral současný prezident Vladimir Putin, bezkonkurenčně nejpopulárnější politik v zemi.

Byly to nudné volby, předem rozhodnuté, postrádající znaky politické soutěže, shodovali se analytici. "Moskvané, se kterými jsem mluvil (i když popravdě řečeno je to jen specifický výsek společnosti), se o volby prakticky nezajímali a považovali je za frašku. Nemohu ale srovnávat třeba s venkovem, méně jsem mluvil se seniory...," uvedl v on-line rozhovoru Havlín.

Každopádně ale nešlo o volby férové. Někteří kandidáti z nich byli vyloučeni už předem - například opozičník Michail Kasjanov - a ti, co zbyli, například neměli zdaleka takový přístup do médií jako Medveděv.

Demokratický nebyl ani samotný průběh hlasování. "Teď mi například volala kamarádka, která studuje na univerzitě a bydlí na koleji. V neděli jim chodil po chodbách děkan, klepal na dveře a hrozil, že kdo nepůjde k volbám, bude vyhozen ze školy. A takových historek jsou tisíce," popsal Havlín.

Vladimir Putin kandidovat nemohl, právě mu totiž končí druhé funkční období. Medveděvovi, svému dlouholetému příteli, předá moc v květnu a pak se nejspíš stane premiérem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video