Muslimové se modlí v mešitě

Muslimové se modlí v mešitě - Muslimové se modlí v mešitě | foto: Profimedia.cz

Redaktor nazval islám terorem, v rádiu skončil

  • 401
Americká rozhlasová stanice propustila redaktora, který v živém vysílání označil islám za teroristickou organizaci. To se dotklo muslimské organizace v USA. Redaktor Michael Graham se za svá slova odmítl omluvit a v rádiu skončil.

Sporný výrok zazněl podle agentury AP 25. července ve vysílání washingtonské rozhlasové stanice WMAL-AM. "Jsme ve válce s teroristickou organizací jménem islám," prohlásil Graham ve své živě přenášené talkshow.

Na jeho výrok si stěžovala americká muslimská organizace CIAR. Graham tvrdí, že ho poté vedení stanice vyzvalo, aby vzal svá slova zpět a veřejně se omluvil. "Odmítl jsem, a proto jsem byl vyhozen," píše Graham na svých internetových stránkách.

"Některá Michaelova slova na adresu islámu překročila hranici. A nebylo to poprvé, co se dopustil nějakého necitlivého komentáře," řekl šéf stanice Chris Berry.

Šéf organizace CIAR Nihad Awad řekl AP, že je smutný, že Graham nepřevzal odpovědnost za svá záští naplněná slova. Přesto organizace vítá přístup rádia jako krok k odstranění protimuslimské rétoriky z amerických rádií.

Michael Graham je naopak rozčarovaný. "Nechápu, jak nátlak skupiny, která zastupuje zájmy určité skupiny, může vést k opuštění práva na svobodu slova a volnou výměnu názorů," uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video