Řecko postihlo další zemětřesení, oběti na životech nejsou hlášené

  • 3
Střední Řecko zasáhlo ve čtvrtek večer nové zemětřesení s epicentrem u města Larisy o síle 5,6 stupně podle americké geologické služby USGS, respektive 5,9 stupně podle aténského seismologického ústavu. Úřady dosud neohlásily žádné oběti. Otřesy byly znatelné i v Aténách a poničily budovy, které byly poškozeny středečním zemětřesením.

Epicentrum se opět nacházelo poblíž města Larisy v oblasti Thesálie, podobně jako ve středu, kdy seismologové odhadovali sílu otřesů na nejméně 6,0 stupně, a záchvěvy pocítili i obyvatelé 300 kilometrů vzdálených Atén či sousedních zemí.

Úřady dosud nehlásí žádné oběti, ale nové zemětřesení podle hasičů způsobilo další škody na budovách, které utrpěly už předchozí den.

Středeční zemětřesení za sebou zanechalo jedenáct zraněných, včetně jednoho vážně zraněného, poškodilo stovku budov a vyvolalo paniku mezi lidmi. Po prvním otřesu následovalo během hodiny pět dalších.

Otřesy z čtvrtečního večera byly opět cítit až v Aténách. V Larise lidé v panice vybíhali na ulice, vylíčila AFP s odvoláním na televizní záběry.

Řecko protíná několik významných zlomů zemské kůry a zemětřesení tam proto nejsou ničím neobvyklým. Většinou se obejdou bez obětí. Naposledy si oběti vyžádalo zemětřesení o síle sedmi stupňů loni 30. října, kdy na řeckém ostrově Samosu přišli o život dva lidé. V západním Turecku si toto zemětřesení vyžádalo 114 mrtvých a více než tisícovku zraněných.

Nejhorší bilanci za poslední tři desetiletí mělo zemětřesení v roce 1999 o síle 5,9 stupně s epicentrem nedaleko Atén. Vyžádalo si 143 lidských životů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video