Řecko bojuje s dalšími požáry. Evakuuje se Korfu, hoří také Peloponés a Evia

  • 149
V neděli večer vyhlásil evakuaci řecký ostrov Korfu. Požár vypukl v severní části ostrova, obyvatelé a turisté jsou evakuováni po moři. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia. Na řeckých ostrovech stále zůstávají i čeští turisté, v cestovatelském systému Drozd jich je aktuálně registrováno 2 600 pro celé Řecko.

Korfu se stalo dalším řeckým ostrovem, který vyhlásil evakuaci, napsala v pondělí ráno stanice BBC. Evakuace se podle ní týká obyvatel a turistů z oblastí Santa, Megoula, Porta, Palia, Perithia a Sinies. Vyhlášena byla v neděli večer.

Fotografie a videa na sociálních sítích ukazují, jak Korfu zachvátily plameny. Požár vypukl v severní části ostrova, doplňuje BBC. O evakuaci na ostrově Korfu informovala i Asociace cestovních kanceláří ČR, podle níž momentálně dochází k evakuaci hotelů. BBC však dopoledne doplnila, že na Korfu se požár daří držet pod kontrolou.

Podle agentury DPA si požár na Korfu vynutil evakuaci bezmála 2 500 místních obyvatel i turistů. Požár zde zatím nezasáhl žádné domy.

Zástupce předsedy okresu Severní Korfu Theofanis Skembris stanici BBC řekl, že většina požárů na tomto ostrově je pod kontrolou. „Věřím, že brzy bude po všem,“ uvedl s tím, že vyšetřování podle něj naznačuje, že čtveřici požárů mají na svědomí žháři.

Lidé jsou prozatím do bezpečí přesouváni po moři. Z pláže Nissaki na severozápadním pobřeží bylo evakuováno kolem 59 lidí, uvedla řecká pobřežní stráž pro Sky News.

Podle agentury AP se řečtí hasiči potýkají s celkem 82 lesními požáry po celé zemi, z nichž 64 vypuklo v neděli. Podle serveru Ekathimerini je nejvážnější požár na druhém největším řeckém ostrově Evia. Evakuováni zde museli být obyvatelé čtyř vesnic v okolí města Karystos. Hoří také u přístavního města Aigio na poloostrově Peloponés.

Podle řecké policie se jedná o dosud největší evakuační operaci Řecka. Způsobily ji lesní požáry, které vypukly na ostrově Rhodos a v sobotu dopoledne se kvůli silnému větru rozšířily i do blízkosti letovisek na jihovýchodě. Turistické lokality Kiotari či Lardos zavalil hustý dým.

Na Rhodosu se momentálně nachází přes 4 000 Čechů, v cestovatelském systému Drozd je ale aktuálně registrováno 2 600 lidí pro celé Řecko, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí (MZV) Daniel Drake. Úřad žádá Čechy o registraci, aby s nimi mohl rychle sdílet informace.

Ministerstvo turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. „Aktuálně to jsou tyto: Kiotari, Gennadi, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Asklipeio, Peukous, Massari a Charaki. Upozorňujeme však, že vysoké nebezpečí požáru platí pro celý ostrov,“ uvedlo ministerstvo na webu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video