Shodili z trajektu do vody opozdilce, ten se utopil. Řecký ministr odstoupil

  • 88
Řecký ministr lodní dopravy Miltiadis Varvitsiotis v pondělí rezignoval kvůli aféře kolem smrti muže v přístavu u Atén. Šestatřicetiletý Antonis Karjotis se minulý týden pokoušel nastoupit na odplouvající trajekt, jeho posádka ho ale shodila do vody a muž utonul. Jeden z členů posádky čelí obvinění ze zabití.

„Nikdo si nedokáže představit, že řečtí námořníci porušili odvěká pravidla na ochranu lidského života na moři, nešťastného mladíka odstrčili a nechali v kalných vodách přístavu Pireus,“ napsal ministr v rezignačním dopise.

„Doufám, že řecká spravedlnost brzy postaví skutečné pachatele před soud, jak si zaslouží,“ dodal Varvitsiotis.

Celý incident ministr označil za šokující a omluvil se za své dřívější vyjádření, které mohlo působit nepatřičně a vyvolalo pobouření veřejnosti. Varvitsiotis totiž nejprve uvedl, že je mu velmi líto muže, který zahynul, ale připomněl i ztrátu rodin námořníků, kteří stanou před soudem.

„V žádném případě jsem nedával na roveň oběť a pachatele,“ dodal Varvitsiotis, který byl ministrem lodní dopravy od června. Ve funkci ho nahradí někdejší evropský komisař pro humanitární pomoc Christos Stylianidis.

Kromě námořníka, jenž cestujícího shodil do vody, čelí obviněním také dvojice jeho kolegů - konkrétně ze spolupachatelství. Kapitán trajektu byl obviněn z vážného porušení lodních předpisů.

Celý incident zaznamenala bezpečnostní kamera. Na záběrech je vidět, jak cestující vběhl na rampu trajektu Blue Horizon, která byla stále spuštěná a pokusil se protlačit kolem dvou členů posádky. Ti muže zastavili a vytlačili na pevninu.

Tím ale záležitost neskončila. Když muž znovu vstoupil na rampu, jeden člen posádky ho zastavil a odstrčil do vody, v té chvíli prudce rozvířené od šroubů odjíždějící lodi.

Posádka poté neudělala nic, aby muži pomohla. Toho v bezvědomí posléze vytáhla pobřežní stráž a později ho prohlásila za mrtvého. Pitva určila jako příčinu smrti utonutí. Případ v zemi vyvolal vlnu hněvu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video