Už žádné ubytování a kapesné pro azylanty. Řekové schválili nový zákon

  • 507
Situace části uprchlíků v Řecku se výrazně změnila. Nový zákon ovlivnil život hlavně těm migrantům, kterým řecké úřady udělily azyl - nyní je na ně pohlíženo jako na řecké občany a tím pádem už nemají právo na ubytování či měsíční příspěvky ve výši 90 eur (2 400 korun). Azyl v Řecku získalo už jedenáct tisíc uprchlíků.

Cizinci se po udělení azylu o sebe musí postarat sami. Sehnat zaměstnání v zemi, kde je dlouhodobě vysoká míra nezaměstnanosti a kde tíživou ekonomickou situaci ještě zhoršila koronavirová krize, je pro uprchlíky podle nevládních organizací velmi komplikované.

Hledání zaměstnání jim ztěžuje i neznalost jazyka či chybějící adaptační programy. V Řecku je podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) okolo 115 tisíc uprchlíků a migrantů. 

Okolo 41 tisíc z nich jich žije v přeplněných uprchlických táborech na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos nedaleko Turecka. Počet migrantů v nich žijících několikanásobně přesahuje jejich kapacitu, například v největším táboře Moria na Lesbu žije 17 500 lidí, ačkoliv kapacita zařízení je okolo šesti tisíc lidí.

Lesbos musela opustit také 66členná skupina afghánských žadatelů o azyl, která si nyní hledá přístřeší v Aténách. „Řekli nám, ať opustíme tábor Moria. Řekli: ‚Běžte do Atén, vyřiďte si dokumenty a pak můžete jít, kam chcete,“ řekl deníku Daily Sabah jeden z Afghánců s křestním jménem Alierza.

Uprchlíkům hrozí bezdomovectví, varoval UNHCR

„Nechápu to. Jsme uprchlíci. Oficiálně nás tu nechali. Představte si, že byste  přišli do Afghánistánu a nemluvili místním jazykem. A nikdo by vám nepomohl. Jak byste se asi cítili?“ říká další uprchlík, jenž strávil noc na ulici.

Šéf Hnutí proti rasismu a fašismu Petros Konstantinou uvedl, že athénští úředníci na vzniklou situaci reagovali pasivně a vyzval je k přijetí opatření. „Je to výsledek rasistické vládní politiky, která ponechává 11 tisíc uprchlíků bez domova, aniž by jim poskytla podmínky pro jejich integraci do společnosti,“ řekl.

Chorvatská policie mučí migranty, tvrdí Amnesty. Žádá Brusel o prošetření

Z jedenácti tisíc uprchlíků, kterým se azyl dosud podařilo získat, žije asi šest a půl tisíc v dotovaných hotelích nebo apartmánech. Ubytovací programy mají nicméně v nadcházejících měsících skončit a není jasné, kam tito lidé půjdou.

Dalších 2500 je v azylových zařízeních ve vnitrozemí a přibližně 1500 lidí se i po přiznání azylu stále nachází v uprchlických táborech.

„Přinutit lidi, aby opustili své ubytování bez záchranné sítě a opatření k zajištění jejich samostatnosti, mohou mnohé z nich dohnat k bezdomovectví,“ varoval mluvčí Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Andrej Mahecic.

Na ostrov Lesbos v červnu přicestovalo už 108 uprchlíků, což podle agentury ANA svědčí o tom, že se po útlumu z minulých měsíců daném epidemií uprchlíci znovu vydávají na cestu do Evropy.

Řecká pobřežní stráž v Egejském moři přešla 1. dubna na novou taktiku, která má zamezit přeplouvání migrantů z Turecka na řecké ostrovy, a tím také do Evropské unie. Řecké hlídkové lodě vytlačují čluny s migranty systematicky zpátky do tureckých výsostných vod. 

Na příchod migrantů se v posledních týdench připravuje i řecká policie, která se rozhodla vyslat do regionu Evros čtrnáct pořádkových jednotek z celé země. Mají podpořit stávající složky u měst Kastanies a Feres, která v minulosti čelila největšímu tlaku.

Evropa rozhodně nebude čelit další uprchlické krizi, řekl expert: 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video