Třináctiletá dívka skončila v nemocnici

Třináctiletá dívka skončila v nemocnici - Otec utěšuje svoji třináctiletou dceru, která po útoku rebelů na školní autobus skončila v nemocnici. V thajské provincii Ratčaburí nedaleko barmské hranice začali na vozidlo plné dětí pálit ze samopalů M-16 nejméně tři maskovaní útočníci. Zastřelili čtyři žáky, třináct dalších zranili (4. června 2002). | foto: ČTK

Rebelové stříleli na školní autobus

Střetům ozbrojených skupin u hranice Thajska s Barmou se nevyhnul ani autobus se školáky. V thajské provincii Ratčaburí nedaleko barmské hranice začali na vozidlo plné dětí pálit ze samopalů M-16 nejméně tři maskovaní útočníci. Na místě zastřelili dva žáky, patnáct dalších zranili. Po převozu do nemocnice zahynuly další dvě děti. Sedm školáků je ve vážném stavu, uvádějí oficiální zdroje.

Motiv útoku zatím policie nezná. Kolem společné hranice, která je po sérii střetů mezi thajskými a barmskými vojáky od minulého týdne uzavřena, operují povstalci z etnické skupiny Karenů.

Místní oficiální činitelé po útočnících okamžitě zahájili pátrání. Žáci, kteří byli v době útoku v autobusu, vypověděli, že po zuby ozbrojení útočníci byli oblečení do maskovaných uniforem a obličeje jim kryly šátky.

Právě tak bývají podle BBC oblečeni karenští rebelové. Ratčaburí leží asi sto kilometrů od hlavního thajského města Bankoku. V autobuse bylo více než 20 dětí.

Řidiči se podařilo ujet
Jeden z ozbrojenců zastavil autobus v zatáčce silnice a druzí dva na něj začali střílet.

"Měli černé masky a zelené maskované uniformy. Slyšela jsem hlasitou střelbu, co strefila spoustu mých kamarádů. Měla jsem školní stejnokroj pocákaný krví," vypověděla třináctiletá dívka, která vyvázla bez zranění.

Horšímu krveprolití patrně zabránil řidič autobusu, který nebyl při střelbě zasažen a podařilo se mu s autobusem ujet a dopravit zraněné do nemocnice vzdálené asi kilometr.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video