Diskuze

Z noční sovy se stane ranní ptáče za tři týdny, změna návyků je prospěšná

Pouhé tři týdny stačí takzvaným nočním sovám na to, aby „přetočily“ své biologické hodiny a stala se z nich ranní ptáčata. Tvrdí to britští a australští vědci v nové studii, o které informoval server Sky News. Lidem, kteří chodí spát pozdě, podle nich navíc změna spánkových návyků prospěje, například pozitivně ovlivní jejich duševní pohodu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jsem domnělá sova ale všiml jsem si, že když vedu "disciplinovanější" režim, nemarním noční neproduktivní čas a jdu spát dřív, dokážu zcela přirozeně dřív vstát a je to celkově uspokojivější a mám ze sebe radost.

Takže věřím tezi, že sova se částečně na skřivana dá přenastavit. Akorát ta nedisciplinovanost postupem času zase celý rozvrh posouvá, až to skončí zase u "sovy".

0 0
možnosti

Když jsem nastoupil do pracovního procesu, neměl jsem na vybranou než chodit do práce od 6:30 hod. Byl jsem jako mátoha, do práce chodil na poslední chvíli a pak mi to ještě nějakou dobu trvalo než jsem se opravdu probral. Mé pracovní výkony nebyly stejně zapotřebí, plánované hospodářství stejně počítalo s tím, že je třeba zaměstnat lidi a ne jim dát smysluplnou práci. Pak přišla změna a k nám se dostala vymoženost zvaná pružná pracovní doba. Ihned jsem ji využil a začal chodit do práce klem 8. Hned jsem se cítil mnohem lépe, migrény polevily a zvládl jsem nesrovnatelně více práce než před tím. Léta nuceného časného vstávání ze mě skřivana neudělala. Stejně tak moje matka - celý život chodila do práce na 6. hodinu, pak odešla do důchodu a vstává po 8. Ani 40 let ve fabrice z ní skřivana neudělalo.

"I think we consider too much the luck of the early bird and not enough the bad luck of the early worm." (F.D.Roosevelt)

4 0
možnosti

Bohuzel spolecnost je nastavena na skrivany a sovy se citi jako postizeni nejakou chorobou.

3 0
možnosti

K15a29r71e77l 84H14r76u64b12ý

16. 6. 2019 17:51

Kdysi jsem četl, že efektivnější je chodit spát i vstávat každý den o hodinu či půlhodiny později. Pokud někdo chodí spát ve dvě ráno, za týden uléhá řekněme v devět ráno, za další ve čtyři odpoledne a ještě za další už je v pohodě.

0 0
možnosti

To jsem to teda sliznul. Ja sova/nocni mura musim casto vstavat uz pred ctvrtou... Odpoledni slofik to musi jistit.

2 0
možnosti

Problém je, že je asi 40% ranních, 30% nočních a zbytek je někde mezi, ale vždy blíže k jednomu extrému. Věřím, že se mohou změnit lidé z toho neurčitého zbytku, kteří se identifikují jako noční typ, ale ve skutečnosti jsou asi flexibilnější. U pravých nočních typů nevěřím, že to jde změnit. Zkoušela jsem a naprosto to devastuje život. Jediné co pomáhá je o dovolené si to prohodit (neboli mít to tak jak to chci). Lidé se vyvinuli ve dvou skupinách. Jedna hlídala spíše přes den a druhá v noci, ten zbytek zřejmě pokrýval přechody dne a noci. Bohužel většina firem vyžaduje pravidla pro ranní typy a toto ničí ty noční. Moje optimum je jít spát tak ve 2-4h a probudit se ve 12-14h. Je potřeba legislativně vyřešit nějaký kompromis. Není možné ničit až třetinu obyvatel. Považovat je za líné, nedochvilné, neschopné vstát a obecně je trestat za jejich genetiku. Pokud je to tak jednoduché změnit, tak není nic jednoduššího než zkusit provoz, kde to bude opačně a hned uvidíme jak ranní typy budou schopní se přizpůsobit. Ráda si budu číst články jak je to jednoduché.

6 0
možnosti

P10e34t43r 49H65e10l92l54e94r

16. 6. 2019 14:45

Tak tohle jsem vlastně sám vyzkoušel, před 21 lety kvůli Olympiádě v Naganu, když jsem se tenkrát z 9 hodin přesouval na 4 hodiny ráno. Pěkně postupně.

Rozjel jsem to měsíc předem a na tu Olympiádu jsem to zvládnul. Ovšem po ní jsem se velice rychle vrátil do starých kolejí.

3 0
možnosti

Jasně. A druhým dechem kňučíme, jak vražednej je posun letního času o jednu hodinu.

5 0
možnosti

Pokud ti lidé chodili spát v průměru kolem 2:30 a vstávali kolem 10:15 oni je posunuli o 2-3 hodiny tak to znamená, že chodí spát kolem půlnoci a vstávají chvíli před osmou. Takže zůstali pořád sovy.

4 0
možnosti

Ze sovy se nestane skrivanek a ze skrivanka se nestane sova.

Cetla jsem, ze biologicke hodiny jsou dane geneticky.

Take jsem cetla, ze poledni spanek je zdravy pro zdravi, mozek odpoledne lepe pracuje.

9 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti