Muž zabil na třech místech celkem pět lidí. Policie vynáší z rakev z vídeňského domu, kde zavraždil manželku a dceru.

Muž zabil na třech místech celkem pět lidí. Policie vynáší z rakev z vídeňského domu, kde zavraždil manželku a dceru. | foto: Reuters

Rakušan vybil rodinu sekerou. Vedla ho k tomu finanční nouze

  • 213
Devětatřicetiletý Rakušan Reinhard St. vyhladil svou rodinu. Na různých místech země zabil včera svou manželku, dceru, oba rodiče a tchána. Vzal si na to sekeru. Motivem byla nejspíš materiální nouze. Pachatele přivedla na mizinu neúspěšná finanční spekulace.

Vrah, který pochází z Lince, zabíjel nejdřív ve Vídni. Za oběť mu padla 42letá manželka Barbara se sedmiletou dcerkou Natalií.

Poté odjel do Ansfeldenu, kde zabil nejprve 69letou matku Gabrielu, když mu otevřela dveře. Pak zavraždil i 72letého otce Engelberta, který spal v prvním patře u televize. 

Vražednou cestu dokonal v Linci, kde zabil sekerou svého 80letého tchána Heinricha R. V časných ranních hodinách se přihlásil na policii ve vídeňské čtvrti Hietzing."V mém bytě leží mrtvá má žena a mé dítě," řekl policistům.

K vraždám, které vyšetřovatelé označili za mimořádně brutální, použil sekeru, kterou si koupil v obchodě. Vražedná zbraň byla později nalezena v jeho autě. Těla v bytech byla zakrytá prostěradly.

Pachatelem je muž, který studoval publicistiku a pracoval jako poradce na volné noze. Po vraždách se pokusil o sebevraždu oběšením, ale neúspěšně.

Podle krone.at pocházel Reinhard St. z akademických kruhů. Vedle studia před časem pracoval i jako parlamentní asistent. Jeho žena byla úřednicí na ministerstvu financí.

Napsal několik omluvných dopisů, z nichž ale motiv není jasný. Na policii pak vypověděl, že přišel při spekulacích o všechny peníze a chtěl rodinu ušetřit ostudy.

Psycholog Hanspeter Hochfilzer pochybuje, že za vraždami stojí pouze špatná finanční situace. "Dluhy má spousta lidí. S problémy se lépe vypořádávají ti, kdo mají dobré vztahové zázemí," řekl serveru krone.at. Podle psychologa šlo o trestnou výpravu, která měla zničit vše, co souviselo s problémy.

Vícenásobné vraždy v rodinném kruhu jsou v Rakousku poměrně časté. Agentura APA vyjmenovává jen za poslední čtyři roky šest jiných velkých případů.

Jejich příčinami jsou obvykle krize v partnerských vztazích, psychické problémy nebo finanční nouze. Většinou otec, ale někdy i matka, při nich hledají řešení zdánlivě bezvýchodné situace ve vraždách, někdy spojených se sebevraždou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video