Rakouská policie vynáší rakev z vídeňského domu, kde 39letý muž zabil sekerou manželku a dceru

Rakouská policie vynáší rakev z vídeňského domu, kde 39letý muž zabil sekerou manželku a dceru | foto: Reuters

Rakušan dostal doživotí za vyvraždění rodiny sekyrou

  • 5
Na doživotí poslal dnes vídeňský soud podle očekávání devětatřicetiletého Rakušana Reinharda Steinbauera, který letos v květnu zavraždil sekerou svou ženu, sedmiletou dceru, oba rodiče a tchána. Jen proto, aby "unikli hanbě" z toho, že prošustroval velký majetek při burzovních operacích.

Na doživotním vězení, které je v Rakousku nejvyšším trestem, se jednomyslně shodla porota soudu, napsala agentura APA. Rozsudek ještě nenabyl právní moci, přestože sám souzený se zprvu pro sebe doživotí dožadoval. "Žádám o doživotní uvěznění, když už musím dál žít," řekl na úvod procesu.

Jak soudce, tak státní zastupitelství považují trest za zcela přiměřený "spáchanému činu i vině". Jeho obhájce si ale po vynesení rozsudku vyžádal čas na rozmyšlenou.

Steinbauerovi žili v přepychovém vlastním bytě v noblesní vídeňské čtvrti Hietzing a u sousedů platili za velmi solidní rodinu. Manželka Barbara zastávala významnou funkci na ministerstvu financí a byla značně aktivní i v místním veřejném životě. Dcerka Natalie byla vzorně vychovaná a ve škole úspěšná.

Pachatel, povoláním PR manažer, začal s burzovními spekulacemi, když byla manželka těhotná. Snaha zajistit rodině natrvalo výrazné finanční zabezpečení se mu ale vymstila. Podle vyšetřovatelů nešlo totiž vesměs o obvyklé finanční investice, ale spíše o určité formy sázek na vývoj kurzů nebo cen.

Bezbřehý egoista
Prohrál tak asi 350 tisíc eur (8,75 milionu Kč). Část si půjčil, pravděpodobně od rodinných příslušníků, a zastavil zřejmě i drahý byt. O svém soukromí ale nikdy nemluvil a do poslední chvíle na něm nikdo nepoznal, že by měl nějaké problémy.

Podle psychologů řešil svůj finanční krach tímto drastickým způsobem proto, že šlo povahově o "bezbřehého egoistu", který nedokázal předstoupit před rodinu a říct jí, že neuspěl. Svůj čin připravoval nejméně měsíc dopředu. Vraždil pak na třech místech: doma, v bytě rodičů a v bytě rodičů manželky. - čtěte Rakušan vybil rodinu sekerou. Vedla ho k tomu finanční nouze

Původně prý chtěl poté spáchat sebevraždu, jak ale přiznal u soudu, byl na to "příliš zbabělý". Během procesu napadl psychiatrický posudek, podle nějž byl za své činy zodpovědný, a tvrdil, že v tomto směru nebyl náležitě vyšetřen.

Obhájce prokazoval klientovu údajnou nepříčetnost tvrzením, že "kdo zabije takovouhle dceru, nemůže být při smyslech". Soud i laická porota došli k jinému závěru a vyslovili se pro doživotí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video